ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2019 18:09 EET | Updated 14/03/2019 18:24 EET

Μόνο ένας Βρετανός στρατιώτης θα δικασθεί για την «Ματωμένη Κυριακή»

Στο σύνολο τους, δεκαεφτά στρατιώτες θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την αιματοχυσία της 30ης Ιανουαρίου, την περίοδο των «Ταραχών».

Charles McQuillan via Getty Images
Συγγενείς των θυμάτων στο άκουσμα της απόφασης

Πρώην αλεξιπτωτιστής του Βρετανικού στρατού θα καθίσει τελικά στο ειδώλιο με την κατηγορία της δολοφονίας δεκατριών απλών πολιτών, ενω διαδήλωναν, στην Βόρειο Ιρλανδία, την γνωστή «Ματωμένη Κυριακή» (Bloody Sunday), του 1972.

 Στο σύνολο τους, δεκαεφτά στρατιώτες θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την αιματοχυσία της 30ης Ιανουαρίου, την περίοδο των «Ταραχών».

Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα τo γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Βορείου Ιρλανδίας. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Στρατιώτη F, έχουν να κάνουν με τις δολοφονίες των Τζέημς Ρέη και Γούλιαμ ΜακΚίνεη καθώς και για την απόπειρα δολοφονίας των Τζόσεφ Φρίελ, Μάικλ Κουίν, Τζο Μέιχον και Πάτρικ Οντόνελ.

Οι οικογένειες των θυμάτων στο άκουσμα της απόφασης, μίλησαν για δικαίωση των αγώνων τους όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν παρέλειψαν να εκφράσουν και την απογοήτευσή τους, καθώς δεν κατάφεραν να στείλουν στο ειδώλιο των κατηγορουμένων και τους 17 στρατιώτες.

Οι δολοφονίες συνέβησαν το 1972, όταν στρατιώτες έκαναν έφοδο στον οικισμό του Μπόγκσαϊντ, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει κατά την διάρκεια διαδήλωσης.

Πέρα από τους δεκατρείς που σκοτώθηκαν, άλλοι δεκαπέντε, τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς. Ενας από τους τραυματίες, εξέπνευσε μετά από ένα μήνα, λόγω όγκου που δεν μπορούσε να χειρουργηθεί, χαρακτηρίζοντας τον κατά πολλούς ως το 14ο θύμα.

Bishop of Derry

Κατά την πρώτη έρευνα που είχε διενεργηθεί αμέσως μετά τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής», τα στοιχεία που είχαν δεί το φως, μιλούσαν για οπλισμό που έφεραν οι διαδηλωτές. Κάτι το οποίο όμως θεωρήθηκε όχι απλά ψέμα, αλλά πολύ περισσότερο, επιχείρημα για συγκάλυψη λαθών του Βρετανικού στρατού.

Το 1988, την εποχή της πρωθυπουργίας του Τόνι Μπλερ, μία νέα έρευνα που κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια, ξεκίνησε υπό την εποπτεία του Λόρδου Σάβιλ από το Νιούγκειτ. Στο συμπέρασμα της, έκανε ξεκάθαρα λόγο, για  Βρετανικά στρατεύματα που σκότωσαν πολίτες την ώρα που διαδήλωνα με ειρηνικό τρόπο. Παράλληλα χαρακτηρίσθηκε λανθασμένη η απόφαση της αποστολής στον οικισμό του Μπόγκσαϊντ. 

Πηγή: HuffPost UK

Sponsored Post