Μώραλης: Η απόφαση του ΚΑΣ να μην βλάψει την ανάπτυξη του Πειραιά

Για απόλυτο αιφνιδιασμό κάνει λόγο ο δήμαρχος.
ullstein bild Dtl. via Getty Images

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο μεγάλο μέρος της πόλης του Πειραιά, θέτει σε κίνδυνο τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής και επενδυτικά σχέδια που ήταν ώριμα προς υλοποίηση, όπως επεσήμανε από το πρωί της Τετάρτης ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ενώ έκανε λόγο για τον απόλυτο αιφνιδιασμό.

Το βράδυ της Τρίτης, με γνωμοδότησή του, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κήρυξε ως αρχαιολογικό χώρο την εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά που οριοθετείται, κυρίως, από την αρχαία οχύρωση και την ακτογραμμή, απόφαση που προκάλεσε έντονη νευρικότητα στη δημοτική αρχή.

Στην ανακοίνωση-απάντησή του, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Γιάννης Μώραλης επισημαίνει – μεταξύ άλλων - ότι η προστασία των αρχαιοτήτων είναι προτεραιότητα αλλά θα πρέπει και οι αρμόδιοι να προχωρήσουν και στην ανάδειξη αυτών των ευρημάτων τα οποία θα πρέπει να είναι επισκέψιμα.

Παράλληλα τονίζει ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν θα πρέπει να λειτουργήσει αρνητικά στην προσπάθεια ανάπτυξης της πόλης του Πειραιά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Απόλυτος αιφνιδιασμός»

«Με γρήγορες κινήσεις και τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, παρά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που επιχείρησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΚΑΣ, καταφέραμε ως Δημοτική Αρχή του Πειραιά να αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη και δρομολογημένη, σύμφωνα με την εισήγηση κήρυξη του συνόλου της πόλης του Πειραιά, σε αρχαιολογική περιοχή» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μώραλης.

«Με λογικά επιχειρήματα και με τη συμπαράταξη σχεδόν όλης της πόλης μπορεί να μην επετεύχθη η αναβολή της συζήτησης, λόγω της άκαμπτης και παράλογης στάσης του ΚΑΣ, αλλά επιτύχαμε το μείζον, δηλαδή την αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού που ήθελε να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη ως αρχαιολογικός χώρος.

«Ο χαρακτηρισμός της Α’ και Β’ Δημοτικής Κοινότητας και μικρού μέρους της Γ’ φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστική μεταβολή - κάτι το οποίο θα επεξεργαστούμε μόλις η γνωμοδοτική απόφαση του ΚΑΣ υπογραφεί από την αρμόδια Υπουργό - του σημερινού «status quo», αφού και σήμερα για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, απαιτείται η διαδικασία έγκρισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, καθώς στην περιοχή αυτή ανήκει το ιστορικό κέντρο της πόλης του Πειραιά, καθώς και η πλειοψηφία των αρχαιολογικών ευρημάτων.

«Η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι προτεραιότητα. Ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή στην πόλη μας, οι αρμόδιοι να προχωρήσουν πέρα από την προστασία και στην ανάδειξη των σημαντικών αυτών ευρημάτων, ώστε να μπορούν αυτά να γίνουν κάποια στιγμή επισκέψιμα και φυσικά σε καμία περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία, να μην λειτουργήσει εις βάρος της αναγκαίας και επιθυμητής από όλους προόδου και ανάπτυξης του Πειραιά και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Νέα Δημοκρατία: Υπόλογη η κυβέρνηση

«Το ΚΑΣ προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος» τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Ν. Δ. Σοφία Ζαχαράκη. «Το ΚΑΣ, όμως, το διορίζει η κυβέρνηση και επομένως εκείνη είναι υπόλογη για τις γνωμοδοτήσεις του που υπονομεύουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν άλλο να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσει την υλοποίηση επενδύσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Δημοφιλή