Εμπρησμός στη Μόρια: Συναγερμός σε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.

Σειρά στοιχείων προσανατολίζει τις Αρχές προς την εκδοχή του οργανωμένου εμπρησμού.
MANOLIS LAGOUTARIS via Getty Images

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες πληροφοριών για τη μεγάλη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συμμετέχει στην έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καταστράφηκε το μεγαλύτερο ΚΥΤ της χώρας.

Η φωτιά ξέσπασε σε μία περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά θέματα και έτσι οι υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιχειρούμενη προβοκάτσια.

Όπως λένε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, για τη φωτιά στη Μόρια είναι πολύ νωρίς και δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για να μιλήσει κανείς για προβοκάτσια, ωστόσο, υπάρχει μία σειρά στοιχείων που προσανατολίζει τις Αρχές προς την εκδοχή του οργανωμένου εμπρησμού.

Στον καταυλισμό το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς είχαν ανιχνευτεί πολλά κρούσματα κορονοϊού, ενώ η ιχνηλάτηση που ήταν σε εξέλιξη μπορεί να εκτόξευε τον αριθμό των κρουσμάτων. Έτσι, υπήρχε στους κόλπους των προσφύγων και των μεταναστών η ανησυχία ότι τα μέτρα περιορισμού και η «καραντίνα» θα κλιμακωθεί στη Μόρια. Επίσης, αντιδράσεις είχε προκαλέσει η διαδικασία απομόνωσης των διαπιστωμένων κρουσμάτων.

Το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ και Πυροσβεστική είναι εάν και ποιοι μπορεί να οργάνωσαν εμπρησμό χθες Τρίτη και τι ήθελαν να πετύχουν.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ξεδιπλώθηκε σχέδιο εμπρησμού είναι τα παρακάτω:

Εντός και εκτός του ΚΥΤ της Μόριας ξέσπασαν πολλές και σχεδόν ταυτόχρονες εστίες φωτιάς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στο δυτικό κομμάτι της Λέσβου, στην περιοχή Βατούσα που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόρια, ξέσπασε πυρκαγιά λίγο πριν εκδηλωθούν οι φωτιές στον καταυλισμό. Εάν αυτό είναι τυχαίο ή εάν έγινε για να υπάρξει διάσπαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής θα το δείξει η έρευνα.

Οι φωτιές εκδηλώθηκαν βράδυ, δηλαδή σε χρόνο που δεν μπορούν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα και σε ώρα που φυσούσαν δυνατοί άνεμοι, κάτι που ήταν γνωστό από την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στο παρελθόν, όπως εξηγούν πηγές από τη Λέσβο, έχουν εκδηλωθεί εκατοντάδες φωτιές στη Μόρια. Για πρώτη φορά, ωστόσο, χθες υπήρξαν τόσες πολλές και παράλληλες εστίες, που σε συνδυασμό με τον άνεμο έκαναν την κατάσταση ανεξέλεγκτη.

Περίπου στις 23.00, βράδυ Τρίτης, ομάδα περίπου 70 ατόμων έστησε φραγμούς με φλεγόμενους κάδους στο δρόμο μπροστά από το ΚΥΤ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ομάδες αυτές διασκορπίστηκαν στη συνέχεια προς το βουνό (μετά από επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων) και κατέληξαν στο σημείο όπου βρίσκονται οι ελαιώνες. Από εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες φωτιές, δηλαδή εξωτερικά του ΚΥΤ, και λίγα λεπτά μετά ξέσπασαν εστίες εντός του ΚΥΤ και συγκεκριμένα στη βόρεια πύλη. Συνολικά οι εστίες ήταν περίπου πέντε.

Όταν έφτασαν στο σημείο τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα υπήρχαν οργανωμένες ομάδες ατόμων που εκτόξευαν πέτρες και ξύλα εναντίον τους για να μη γίνει κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στο σημείο έφτασαν διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. για να ανοίξουν το δρόμο στα οχήματα, οι οποίες επίσης δέχτηκαν επιθέσεις.

Στο μεταξύ, σήμερα, Τετάρτη, εστάλησαν από την Αθήνα ενισχύσεις της ΕΛ.ΑΣ. στη Λέσβο για τη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια.Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., αναχώρησαν στις 7.00 το πρωί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 και έφτασαν στο νησί στις 09:00 το πρωί.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι μετανάστες που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έχει στήσει φραγμούς σε δύο διαφορετικά σημεία της Λέσβου για να μην προσεγγίσουν οι μετανάστες τη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό.

Δημοφιλή