ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2020 18:38 EET | Updated 09/11/2020 20:57 EET

Μόσχα: Και το ρωσικό εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 90%

«Η εμφάνιση ενός ακόμη αποτελεσματικού εμβολίου είναι καλή είδηση για όλους».

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού είναι και αυτό περισσότερο από 90% αποτελεσματικό ανακοίνωσε την Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, σύμβουλος του ρωσικού υπουργείου Υγείας λίγη ώρα αφότου οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν τα θετικά αποτελέσματα από το πειραματικό εμβόλιο κατά του Covid-19.

Τα δεδομένα των παρατηρήσεων δείχνουν ότι το εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορονοϊού είναι αποτελεσματικό περισσότερο από το 90%, δήλωσε η σύμβουλος του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας και διευθύντρια του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου θεραπείας και προληπτικής ιατρικής Αξάνα Ντράπκινα.

«Με εντολή του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας πραγματοποιούμε ελέγχους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V, σε όσους εμβολιάσθηκαν. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει επίσης το 90%. Η εμφάνιση ενός ακόμη αποτελεσματικού εμβολίου είναι καλή είδηση για όλους» δήλωσε η Ντράπκινα σχολιάζοντας την ανακοίνωση της εταιρείας Pfizer για τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της κατά της Covid-19.

Εντός του Νοεμβρίου στη δημοσιότητα τα ενδιάμεσα αποτελέσματα

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης του  Sputnik-V  θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα, δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου Γκαμαλέι της Μόσχας που αναπτύσσει το εμβόλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ο Ρώσος επιστήμονας χαιρέτισε την πρόοδο «την οποία κάνουν - όπως είπε - οι ξένοι συνάδελφοί μας στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορονοϊού», προσθέτοντας ότι «όσο πιο πολλά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τον κόσμο, τόσο καλύτερα θα προστατεύεται ο κόσμος».

Παράλληλα, o Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik-V, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός του Νοεμβρίου, ενώ χαιρέτισε τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Και μαζική παραγωγή τρίτου εμβολίου

Η μαζική παραγωγή του τρίτου ρωσικού εμβολίου, το οποίο ανέπτυξε το επιστημονικό κέντρο Τσουμακόφ, ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε στο μεταξύ ο γενικός διευθυντής του κέντρου και αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αϊντάρ Ισμουχαμέτοφ.

Ο ίδιος είπε ότι με την έγκριση του υπουργείου Υγείας τον Οκτώβριο του 2020 ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου με την συμμετοχή εθελοντών σε τρεις πόλεις της Ρωσίας: Νοβοσιμπίρσκ, Κίροφ και Αγία Πετρούπολη.

Ο Ρώσος επιστήμονας εξήγησε ότι αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα καταγραφούν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ