ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2018 23:05 EET

Μογκερίνι: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ο μόνος διαμεσολαβητής για την ειρηνευτική διαδικασία

SOOC

Ο ρόλος και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επανεκκίνηση ενός πλαισίου απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Όπως δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του σημερινού Συμβουλίου, οι δύο πλευρές «επαναβεβαίωσαν» την προσήλωσή τους στην «κοινή» θέση υπέρ της «λύσης των δύο κρατών» με την Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα και των δύο».

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο συμφώνησαν ότι πρέπει να είναι «πολυεθνικό» και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο του «κουαρτέτου» (ΗΠΑ, Ηνωμένα Έθνη, Ρωσία και ΕΕ), και να διευρυνθεί με τη συμμετοχή κάποιων αραβικών χωρών και ενδεχομένως της Νορβηγίας.

«Οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες εάν οι προσπάθειες προέρχονται μόνο από τις ΗΠΑ. Καμία όμως προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει την προσέγγιση των δύο πλευρών εάν δεν συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ», υπογράμμισε η Φ. Μογκερίνι επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ο μόνος διαμεσολαβητής για την ειρηνευτική διαδικασία. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», τόνισε η ίδια.

Τέλος, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον Μαχμούτ Αμπάς δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας Συμφωνίας Σύνδεσης με την Παλαιστίνη, κάτι που όμως έχει συζητηθεί στο παρελθόν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και οι οποίοι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις «τις επόμενες εβδομάδες».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)