Συνάντηση 30.000 μουσουλμάνων που καταδικάζουν την τρομοκρατία. Ή αλλιώς, μια είδηση που δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ

Συνάντηση 30.000 μουσουλμάνων που καταδικάζουν την τρομοκρατία. Ή αλλιώς, μια είδηση που δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ

Μετά και τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις κυρίως στη Γαλλία με τη σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους και ενώ η προσφυγική κρίση έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους χωρών της Μέσης Ανατολής να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη, ο αντι-μουσουλμανισμός φαίνεται να έχει φωλιάσει σε σημαντική μερίδα των δυτικών κοινωνιών.

Στη ρητορική ακροδεξιών ρατσιστικών κομμάτων ο μουσουλμανισμός και οι μουσουλμάνοι είναι συνώνυμα της τρομοκρατίας και συνιστούν για αυτά την Νο 1 απειλή για τον δυτικό κόσμο. Και η ρητορική τους βρίσκει συχνά ευήκοα ώτα. Παράλληλα, και αυτό ίσως να είναι ακόμη πιο επικίνδυνο, κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία αλλά δεν έχουν ακροδεξιό πρόσημο και ρητορική, φαίνεται να υιοθετούν πολιτικές κατά των μουσουλμανικών κοινοτήτων ωθούμενα από τις πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις που δέχονται.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου, καχυποψίας, εχθρότητας και αβάσιμων γενικεύσεων, η είδηση πως υπάρχουν μουσουλμανικές κοινότητες που μάχονται ενεργά κατά του εξτρεμισμού και της βίας να μην βρίσκουν εύκολα μια θέση στη διεθνή ειδησεογραφία.

Μια από αυτές τις ειδήσεις είναι και αυτή. Σύμφωνα με την βρετανική έκδοση της Huffington Post και το ρεπορτάζ της Lucy Sherriff πριν μερικές στο Χάμσαϊρ της Βρετανίας πραγματοποιήθηκε ένα υπαίθριο φεστιβάλ, στο οποίο μετείχαν 30.000 μουσουλμάνοι με θέμα την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της βίας που εκπορεύεται από μουσουλμάνος, δηλαδή πρωτίστως το Ισλαμικό Κράτος.

Το φεστιβάλ Jalsa Salana της κοινότητας των Aχμαντίγια μουσουλμάνων που έχουν διαρκή παρουσία στη Βρετανία από το 1913 διοργανώνεται κάθε χρόνο και φέτος αποφασίστηκε πως η προσέλευση θα είναι ελεύθερη σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Εξάλλου ο στόχος υπερβαίνει αυτή την ομάδα μουσουλμάνων με ρίζες στην Ινδία. Αφορά όλους τους μουσουλμάνους και τους συμπολίτες τους στις μη μουσουλμανικέ χώρες όπου ζουν. Το θέμα ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης των παρερμηνειών και της προκατάληψης που υπάρχει απέναντι στο Ισλάμ και πρωτίστως πως η θρησκεία τους προωθεί τη βία.

Μάλιστα οι εργασίας ξεκίνησαν με την έπαρση της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας σε μια ένδειξη αφοσίωσης στη χώρα που ζουν. Επί τρεις ημέρες ο χαλίφης -επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας των Αχμαντίγια- απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες με ομιλίας που εστίαζαν στα ειρηνικά διδάγματα της θρησκείας.

Η κοινότητα των Αχμαντίγια, πραγματοποιεί εδώ και αρκετό καιρό καμπάνια σε όλη τη Βρετανία υπό την ονομασία «Ενωθείτε κατά του εξτρεμισμού» σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως οι Αχμαντίγια, διώκονται από άλλες κοινότητες μουσουλμάνων καθώς πιστεύουν πως ο ιδρυτής της θρησκείας τους Μιρζά Γκουλάμ Αχμάντ ήταν ο Μεσίας που είχε υποσχεθεί ο προφήτης Μωάμεθ.

Δημοφιλή