ΔΙΕΘΝΕΣ
29/03/2019 08:50 EET

Μοζαμβίκη: Πάνω από 130 τα κρούσματα χολέρας μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι

Μέχρι στιγμής δεν έχει πεθάνει κανείς εξαιτίας της ασθένειας.

Mike Hutchings / Reuters

Τουλάχιστον 139 κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί στη Μοζαμβίκη, η οποία χτυπήθηκε στα μέσα του Μαρτίου από κυκλώνα που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας.

«Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων χολέρας ανέρχεται πλέον σε 139», έναντι 5 την Τετάρτη, δήλωσε ο Γιουσέιν Ισέ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μέχρι στιγμής, κανένας άνθρωπος δεν έχει πεθάνει από χολέρα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούζι ανακοίνωσε παράλληλα την ίδια μέρα «το τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης» και διευκρίνισε ότι ο απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών ανέρχεται πλέον σε 468 νεκρούς.

«Στο πεδίο βρίσκονταν 945 στελέχη που είχαν επιφορτιστεί να εκτελούν επιχειρήσεις διάσωσης. Τους ευχαριστούμε όλους. Είναι ήρωες», τόνισε ο Νιούζι κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του στη Μπέιρα (κεντρικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μοζαμβίκης, που υπέστη εκτεταμένες ζημιές από τις πλημμύρες.

Αυτή ήταν «η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή» που έχει υποστεί ποτέ η χώρα, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης.

Mike Hutchings / Reuters

Μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της χολέρας θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα στη Μοζαμβίκη, όπου αναμένεται να φθάσουν φορτία με περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις.

Εννέα κέντρα θεραπείας της χολέρας έχουν ανοίξει στην επαρχία Σοφάλα (κεντρικά), συμπεριλαμβανομένης της Μπέιρας και της πρωτεύουσας, διευκρίνισε ο Ντέιβιντ Ουίτικ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Έχουν εξάλλου καταγραφεί περίπου 2.500 κρούσματα οξείας διάρροιας, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ΟΗΕ.

Mike Hutchings / Reuters

Σε δική του ανακοίνωση, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία προειδοποίησε ότι «ελάχιστος χρόνος» υπάρχει για να «αποτραπεί η εξάπλωση» ασθενειών στις περιοχές της Μοζαμβίκης που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Οι τρέχουσες συνθήκες, «τα στάσιμα νερά, η έλλειψη υγιεινής, τα πτώματα σε αποσύνθεση και ο υπερπληθυσμός στα κέντρα προσωρινής στέγασης» ευνοούν την εκδήλωση επιδημιών χολέρας, ελονοσίας και διάρροιας, εξήγησε η UNICEF.

Ο κυκλώνας Ιντάι προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες και στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων στη Μοζαμβίκη, στη Ζιμπάμπουε και στο Μαλάουι. Ειδικοί είδαν στο ακραίο φαινόμενο τα δακτυλικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Mike Hutchings / Reuters

Sponsored Post