Μπάιντεν - Πούτιν: Συμφωνία για αμοιβαία επιστροφή των πρεσβευτών

Αλλά και επανάληψη των συνομιλιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
SPUTNIK

Οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών στη Γενεύη της Ελβετίας ολοκληρώθηκαν στις 17.05, τοπική ώρα (18.05 ώρα Ελλάδας), ανέφερε ένα στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και να υπάρξει αμοιβαία επιστροφή των πρεσβευτών τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Μόσχα.

Παράλληλα υιοθέτησαν μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Μπάιντεν: Κανείς δεν θέλει ένα ψυχρό πόλεμο

KEVIN LAMARQUE via REUTERS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι ο τόνος της συνόδου του με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν «θετικός», αλλά διαβεβαίωσε ότι τον προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», τόνισε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο της Γενεύης, σήμερα.

«Έκανα όσα είχα πει» στη σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.

Για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα βρίσκονται «πάντα στο τραπέζι». «Το θέμα δεν είναι να στοχοθετήσουμε τη Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Ρώσου ηγέτη «υποβαθμίζουν» τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. «Πώς θα φαινόταν αν εμείς εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται εκείνος; Υπονομεύεται η υπόληψη μιας χώρας που επιδιώκει απελπισμένα να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τη φήμη της ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι η Κίνα προσπαθεί σκληρά να εμφανιστεί ως αξιόπιστη χώρα, όσον αφορά την πανδημία του νέου κορονοϊού, όμως εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το Πεκίνο πράγματι προσπαθεί να καταλάβει την προέλευση της πανδημίας της Covid-19.

Όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου αν θα ζητούσε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σαν «παλιός φίλος προς έναν παλιό φίλο», να δώσει πρόσβαση στους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θέλουν να καθορίσουν πώς ξεκίνησε η πανδημία, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας, δεν είμαστε παλιοί φίλοι. Πρόκειται ξεκάθαρα για δουλειά».

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα προτρέψουν άλλες χώρες να εργαστούν για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό της επόμενης πανδημίας και θα διευκολύνει τη γρήγορη ανταπόκριση.

Πούτιν: Δεν ήταν φιλικός ο διάλογος αλλά περισσότερο αληθινός

KEVIN LAMARQUE via REUTERS

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν έναν έμπειρο και «εποικοδομητικό» συνεργάτη, που μιλούν την ίδια γλώσσα και πρόσθεσε πως δεν ήταν φιλικός ο διάλογος αλλά περισσότερο αληθινός, για τα συμφέροντα των δύο χωρών.

«Για μια ακόμη φορά πείσθηκα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένα πολύ έμπειρος άνθρωπος. Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ρωσία.

Επισήμανε δε ότι είναι «δύσκολο να πούμε» εάν οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα βελτιωθούν, αλλά ότι υπάρχει μια «αχτίδα φωτός» σχετικά με την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ο Πούτιν, ο οποίος πρώτος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, χωρίς εχθρότητα και την επιθυμία των ηγετών να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον.

Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινή ευθύνη για την πυρηνική σταθερότητα και θα διεξαγάγουν συνομιλίες για πιθανές αλλαγές στην πρόσφατα επεκταθείσα συνθήκη περιορισμού όπλων New START (Νέα Συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών όπλων).

Ουκρανία, Ναβάλνι και κυβερνοχώρος

Ωστόσο, έδειξε λίγη όρεξη για συμβιβασμό σε μια σειρά άλλων θεμάτων, απορρίπτοντας τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τη σύλληψη του Αλεξέϊ Ναβάλνι, για την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και για την άποψη των ΗΠΑ, ότι Ρώσοι κρύβονται πίσω από μια σειρά επιθέσεων στον κυβερνοχώρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, όπως και ότι τέθηκε το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα. Αναφερόμενος στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε η Ρωσία έχει μόνο μια δέσμευση στο ζήτημα αυτό της Ουκρανίας, που είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, προσθέτοντας ότι αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες θα προχωρήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία.

Ο Πούτιν είπε ότι ο Ναβάλι αγνόησε το νόμο και γνώριζε τι θα συνέβαινε αν επέστρεφε στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου βρισκόταν για θεραπεία μετά από απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του με δηλητήριο. Κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι παραβίασε τους όρους συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με φιλο-ρωσικούς αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Αναφερόμενος στο «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι που χαρακτηρίσθηκε «εξτρεμιστική οργάνωση» είπε ότι η εν λόγω οργάνωση καλούσε τον κόσμο σε μαζικές ταραχές, ενώ δεν παρέλειψε να συγκρίνει τη δράση του Ιδρύματος και των οργανώσεων του Ναβάλνι με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο με την εισβολή εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας ότι η Μόσχα συναισθάνεται τις τραγικές συνέπειες των ταραχών στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στην Ρωσία.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στη Ρωσία προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συνομιλίες στην Βιλα λε Γκρανζ

Οι συνομιλίες διήρκησαν περισσότερες από τρεις ώρες στην Βίλα λε Γκρανζ της Γενεύη, παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλλειμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και διακόπηκε στις 6.05 ώρα Ελλάδος.

Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλλειμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.

Η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Βίλας Λα Γκρανζ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

KEVIN LAMARQUE via REUTERS

Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Επίσης στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή