ΔΙΕΘΝΕΣ
21/07/2021 08:01 EEST | Updated 21/07/2021 11:27 EEST

Μπαράζ αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια

Τοποθετήσει των υπ.Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας με αναφορές στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Harun Ucar via Reuters

Συνεχίζεται το μπαράζ αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο για την αλλαγή καθεστώτος στα Βαρώσια και το ”πιλοτικό” μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης στην Κύπρο, που εξήγγειλαν μονομερώς Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την καταδίκη της Ουάσιγκτον επισημαίνοντας την πρόθεσή της να  αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς επισημαίνοντας πως βρίσκεται σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα και τόνισε «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020», υπενθυμίζοντας πως οι αποφάσεις αυτές είναι ασυμβίβαστες με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατέληξε λέγοντας πως οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, συστηματικά αγνοούν από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια.Επανέλαβε δε πως πάγια θέση των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

 

Λαβρόφ σε Αναστασιάδη: Αυστηρή προσήλωση στα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Την προσήλωση της Ρωσίας στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία έγινε με κυπριακή πρωτοβουλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Ο επικεφαλής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία λόγω της απότομης επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων της πόλης της Αμμοχώστου και των συνεπειών της για τις προοπτικές της διευθέτησης του Κυπριακού», σημειώνει επίσης στο ανακοινωθέν του το ρωσικό ΥΠΕΞ. 

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ισραήλ: Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές μονομερείς ενέργειες και δηλώσεις στα Βαρώσια

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ (Lior Haiat).

Παράλληλα, τονίζει πως το Ισραήλ επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξή του προς την Κύπρο.

Επισημαίνει, επίσης, πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ επανέλαβε χθες αυτήν τη στήριξη και την αλληλεγγύη απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.