Μπαρμπέιντος: Βρετανίδα μάχεται για να διακοπεί η μηχανική υποστήριξη στον 8 ετών γιο της

Είναι εγκεφαλικά νεκρό, όμως η νομοθεσία των Μπαρμπέιντος απαγορεύει τη διακοπή της μηχανικής υποστήριξης εάν συνεχίζει να χτυπά η καρδιά
Joe Raedle via Getty Images

Μια μητέρα που πρόσφατα άκουσε από τους γιατρούς ότι ο γιος της, 8 ετών, είναι εγκεφαλικά νεκρός λέει ότι βιώνει έναν συνεχιζόμενο εφιάλτη, αφού η κυβέρνηση του Μπαρμπέιντος απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε μαζί με τον εν διαστάσει σύζυγό της να διακοπεί η μηχανική υποστήριξη του αγοριού.

Ο Έις μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και επρόκειτο να πετάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μπει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά έπαθε εγκεφαλικό και δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του.

Η μητέρα του Άμπερ, 30 ετών και ο πατέρας του Ντέιβιντ Φιλντ έχουν εμπλακεί σε μία μάχη με τις αρμόδιες Αρχές, αφού η διοίκηση του νοσοκομείου όπου βρίσκεται το αγόρι παρενέβη ώστε να μην αποσυνδεθούν τα μηχανήματα τον κρατούν στη ζωή, παρόλο που δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα για εκείνον.

Τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία που θα βίωνε η οικογένεια όταν, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο μικρός Έις έφτανε με τη μαμά του στο Μπαρμπέιντος για διακοπές. Μια μέρα άρχισε να αισθάνεται έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου μια σειρά από εξετάσεις αποκάλυψαν ότι έπασχε από οξεία μυελοειδή λευχαιμία, αναφέρει η Daily Mail.

Στις 8 Ιανουαρίου η κατάσταση του μικρού χειροτέρεψε. Ενώ ο μικρός καθόταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου του, πλαισιωμένο από τους δικούς του και συνομιλώντας πιθανώς με φίλους στην πατρίδα μέσω του κινητού του, το κεφάλι του άρχισε να πονάει. Λίγα λεπτά αργότερα, μια κρίση του προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία, που τελικά άφησε τον Έις εγκεφαλικά νεκρό.

Οι γονείς του Έις πήραν τη δύσκολη απόφαση να κλείσουν τα μηχανήματα που τον κρατούν στη ζωή. Αυτό όμως τους απαγορεύτηκε, αφού η τοπική νομοθεσία ορίζει ότι δεν μπορεί να διακοπεί η μηχανική υποστήριξης τη ζωής ενός ασθενούς εφόσον η καρδιά του συνεχίζει να χτυπά.

Πρόκειται για έναν «σκληρό και μοχθηρό νόμο» που απλώς παρατείνει τον πόνο μας, έγραψε η Άμπερ στη σελίδα της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την Παρασκευή (12/1).

«Το αγοράκι μου είναι εγκεφαλικά νεκρό, δεν ξέρει ότι είναι εδώ, ότι είμαστε εμείς γύρω του και ότι κρατάμε ζωντανό το σώμα του ώστε να γίνεται βορά λοιμώξεων ενώ ο καρκίνος εξασθενεί το ανοσοποιητικό του σύστημα.

.
.
Facebook

Στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν κάποιος κηρύσσεται εγκεφαλικά νεκρός τότε είναι και σωματικά νεκρός, δεν καταλαβαίνω γιατί μας το κάνουν αυτό. Γιατροί στο Μπαρμπέιντος και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνούν ότι τα μηχανήματα πρέπει να αποσυνδεθούν όπως θα γινόταν και στη χώρα μας.

Είναι σκληρό και μοχθηρό να σε αναγκάζουν να κάθεσαι δίπλα στο παιδί σου ξέροντας ότι είναι νεκρό και ότι η καρδιά του συνεχίζει να χτυπά μόνο χάρη στον αναπνευστήρα. Το μόνο που θέλω είναι να τον πάρω μαζί μου σπίτι και μου το κάνουν αδύνατο».

Στα Μπαρμπέιντος είχαν ταξιδέψει τις προηγούμενες μέρες 15 συγγενείς του αγοριού για να το αποχαιρετίσουν, προτού πληροφορηθούν τελικά ότι, παρά τη συμφωνία των γιατρών του να διακοπεί η μηχανική υποστήριξη, η νομοθεσία το απαγορεύει.

Η μητέρα, που τα προηγούμενα 24ωρα είχε πει ότι θα «άλλαζε θέση με τον γιο της στη στιγμή, εάν μπορούσε» μίλησε με δικηγόρους, όπως της συνέστησαν οι γιατροί στο νοσοκομείο, και της είπαν ότι η μοναδική της ελπίδα είναι να παρουσιάσει το αίτημά της σε δικαστήριο, κάτι που μπορεί να γίνει το νωρίτερο την άλλη Τετάρτη.

Μερικοί από τους συγγενείς του αγοριού που μίλησαν στην Daily Mail εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για τον «συνεχιζόμενο εφιάλτη» των γονιών του, που το μόνο που επιθυμούν πια είναι να αναπαυθεί το αγοράκι τους.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα