ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2018 14:33 EET | Updated 19/03/2018 14:59 EET

Mπαρνιέ για Brexit: Έχουμε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο

Francois Lenoir / Reuters

Έχουμε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνθήκης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Ευρωπαίοι και οι Βρετανοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για τα προσχέδια των κειμένων της συνθήκης του Brexit σχετικά με τη μεταβατική περίοδο και άλλα ζητήματα για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων. Κάποιες λεπτομέρειες παραμένουν βέβαια ανοιχτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία συμφώνησαν ότι η συνθήκη για το διαζύγιό τους θα περιλαμβάνει μια «δικλείδα ασφαλείας» έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, δήλωσε ειδικότερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο θα λάβει τώρα μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.

«Έχουμε μια συμφωνία για τη μετάβαση», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους ύστερα από ένα σαββατοκύριακο ολονύκτιων διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία. «Συμφωνήσαμε ότι η λύση που αποτελεί ‘δικλείδα ασφαλείας’ πρέπει να ενσωματωθεί στο νομικό κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης».

Το Δουβλίνο εντωμεταξύ ανησυχεί για την απόρριψη από την πλευρά του Λονδίνου μιας διευθέτησης ως ‘δικλείδας ασφαλείας’ που παρουσιάστηκε σε ξεχωριστό πρωτόκολλο στο προσχέδιο της ΕΕ για τη συνθήκη αποχώρησης. Βάσει αυτής, η Βόρεια Ιρλανδία ουσιαστικά θα υπόκειται στους οικονομικούς κανόνες της ΕΕ και κατά συνέπεια θα απομονωθεί ενδεχομένως από τη βρετανική νήσο.

«Αναφορικά με το προσχέδιο πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, οι διαπραγματευτές συμφωνούν πως μια νομικά εφαρμόσιμη εκδοχή της λύσης - ‘δικλείδας ασφαλείας’ για τα σύνορα…πρέπει να συμφωνηθεί στο πλαίσιο του νομικού κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης, για να εφαρμοστεί εκτός κι αν βρεθεί άλλη λύση», αναφέρεται στην εισαγωγή του προσχεδίου.

Το κείμενο καθιστά σαφές ότι η Βρετανία δεν έχει συμφωνήσει στη συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να σημειωθεί ότι η στερλίνα κινήθηκε ανοδικά τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας αφού το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις και γενικότερα την οικονομία.