ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/08/2021 09:27 EEST | Updated 05/08/2021 09:29 EEST

«Μπαρούτι» η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα λόγω των πολλών μικροσωματιδίων από τις πυρκαγιές

Υψηλή είναι και η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης πάνω από την χώρα μας.

Eurokinissi
.

Χαμηλή είναι και σήμερα, Πέμπτη, η ποιότητα του αέρα πάνω από τη χώρα μας και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των πολλών πυρκαγιών στην περιοχή.

Μια δορυφορική εικόνα ορατού φάσματος που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, αποκαλύπτει τη μετεωρολογική κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενας μεγάλος αριθμός δασικών πυρκαγιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως σε Ελλάδα και Τουρκία, απελευθερώνει πολύ μεγάλες ποσότητες μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ο καπνός παρασύρεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες των πυρκαγιών και φτάνει μέχρι τη Βόρεια Αφρική.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το meteo, υψηλή είναι και η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης πάνω από την περιοχή μας, η οποία συμβάλλει επίσης στη χαμηλή ποιότητα του αέρα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων και της υγρασίας παρατηρείται υγρά αχλύς και ομίχλη.

Σημαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα αναμένεται από την Παρασκευή με την ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων που θα απομακρύνουν μεγάλη ποσότητα ρύπων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)