Μπεν Στίλερ: Ζητά από το Κογκρέσο να βοηθήσει τους πρόσφυγες από τη Συρία

Κατέθεσε για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Μπεν Στίλερ ζήτησε από το Κογκρέσο να βοηθήσει τους πρόσφυγες από τη Συρία. Ο ηθοποιός κατέθεσε για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, αναφέροντας λεπτομέρειες για τις οικογένειες που γνώρισε και παρότρυνε τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες «Something about Mary», «Meet the Parents», «Zoolander» κ.α όταν δεν βρίσκεται μπροστά στην κάμερα ως ηθοποιός και πίσω από αυτή ως σκηνοθέτης, είναι πρεσβευτής καλής θελήσεως για την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι υπέροχο να είμαι εδώ, μαζί σας, σας βλέπω όλους στην τηλεόραση συνέχεια. Όλοι δείχνετε πιο ψηλοί», είπε ο Στίλερ αστειευόμενος, στην αρχή της ομιλίας του.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις «τρομακτικές» και τις «τραυματικές» ιστορίες που άκουσε από τους ανθρώπους που έζησαν τον πόλεμο, από εκείνους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να εγκατασταθούν σε γειτονικές χώρες που προσφέρουν ελάχιστες ευκαιρίες εργασίας και μόρφωσης.

Ο Στίλερ αναφέρθηκε σε μία τετραμελή οικογένεια που συνάντησε στο Λίβανο και στις προσπάθειες που αυτή καταβάλει στην αναζήτηση εργασίας, αφού εγκατέλειψαν το σπίτι τους στη Συρία πριν από οκτώ χρόνια όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Μάλιστα είπε ότι η οικογένεια επιχείρησε να πουλήσει ένα νεφρό μέσω Facebook για να εξασφαλίσει χρήματα, ενώ πρόσφατα σκέφτηκε να πουλήσει το νεογέννητο μωρό της για να «μπορέσει να τα βγάλει πέρα».

«[Αυτό] ρίχνει φως στην απελπιστική κατάσταση της οικογένειας», είπε ο Στίλερ.

Ο Στίλερ εξήγησε πως το μέγεθος του πληθυσμού των προσφύγων έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα ήδη εύθραυστα οικονομικά και πολιτικά συστήματα των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες. Ζήτησε από την επιτροπή να διασφαλίσει την πρόσβαση των προσφύγων στην εργασία, τις υπηρεσίες υγείας, τις δυνατότητες διαβίωσης, την εκπαίδευση για τα παιδιά τους και τη μακροπρόθεσμη διαρθρωτική στήριξη, ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να συνεισφέρουν στις νέες τους κοινότητες και να μην παραμένουν αδρανείς περιμένοντας μόνο βοήθεια αλληλεγγύης.

Επιπλέον, ζήτησε από την επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι οργανώσεις βοήθειας θα έχουν «ανεμπόδιστη πρόσβαση» σε περιοχές επιστροφής εντός της Συρίας, οπότε όταν οι οικογένειες αποφασίσουν να πάνε σπίτι τους, οι οργανισμοί θα είναι εκεί για να τους βοηθήσουν.

Από τότε που ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Σύροι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 6 εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων παιδιών.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)