ΔΙΕΘΝΕΣ
16/02/2019 17:26 EET | Updated 16/02/2019 22:07 EET

Μπερίσα σε Ράμα: Φύγε πριν να είναι αργά. Ο αλβανικός λαός δεν αντέχει άλλον δικτάτορα

Οι απειλές του πρώην πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Έντι Ράμα.

ASSOCIATED PRESS

Εν μέσω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην Αλβανία από το πρωί του Σαββάτου εξαιτίας των διαδηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα εξαπέλυσε επίθεση στον Ράμα ζητώντας του να υποβάλλει την παραίτησή του μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Ο ίδιος υπενθύμισε παράλληλα στον αλβανικό λαό την ημέρα που έπεσε η κυβέρνηση του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα ενώ τον κάλεσε να συνεχίσει τον αγώνα.

Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα Lajmi I fundit ειδικότερα, ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε: «Θυμηθείτε την 20η Φεβρουαρίου και προχωρήστε μπροστά. Ο Έντι Ράμα δεν έχει πλέον καμία ελπίδα. Η αστυνομία είναι αυτή που προκάλεσε τους διαδηλωτές και αυτό το είδε όλος ο κόσμος. Ο Ράμα να υπογράψει τώρα την παραίτησή του για να μην υπάρξουν άλλες δύσκολες μέρες για εκείνον. Φύγε πριν να είναι αργά. Ο αλβανικός λαός έχει περάσει ήδη μια δικτατορία».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι όντως θα παραιτηθεί, ο Μπερίσα απάντησε: «Εγώ ζητώ εκλογές αλλά αυτός είναι ένας παρανοϊκός και ανεγκέφαλος, τώρα όμως οι Αλβανοί πολίτες θα του δείξουν. Είδατε τι γίνεται σήμερα. Πού είναι να υπερασπιστεί την κυβέρνησή του;».

Υπενθυμίζεται πως η ατμόσφαιρα στη χώρα ήταν έντονη καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ενώ πριν από λίγες μέρες η συζήτηση σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στην Αλβανία μετατράπηκε σε χυδαία φραστική αντιπαράθεση μέσα σε λίγα λεπτά.

Βασικοί πρωταγωνιστές τον ο πρωθυπουργός Ράμα και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Αρχικά η Αντιπολίτευση ζήτησε να παρουσιαστεί ο Έντι Ράμα στη Βουλή, προκειμένου να ενημερώσει για την τελευταία επίσκεψή του στη Γερμανία. Επίσης η Βουλή ζήτησε ενημέρωση και για όσα μετέδωσε η «Φωνής της Αμερικής» περί εξαγοράς ψήφων.

Ο Ράμα προσήλθε στη Βουλή με δύο ώρες καθυστέρηση, ενώ κατηγόρησε τον Μπερίσα ότι οι ΗΠΑ του αρνήθηκαν την βίζα εισόδου.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και εκτός Βουλής, αφού μέσω facebook ο Έντι Ράμα κατηγόρησε τον Μπερίσα «τρελό και αλήτη». Ο Μπερίσα κατηγόρησε τον Ράμα ότι «έχει απαρνηθεί το γιο του και πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα».

Kι αυτά είναι μόνο λίγα από όσα εκτυλίχθηκαν.

Tην Πέμπτη το κοινοβούλιο της χώρας ανέστειλε τη συνεδρίαση για την ένταξη της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, όταν ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Έντι Παλόκα, έριξε μελάνι στον Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Γκραμόζ Ρούτσι, απέκλεισε τον βουλευτή Παλόκα από την συζήτηση μετά από αυτήν την κίνηση, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να βγει από την αίθουσα με αποτέλεσμα να σταματήσει η συνεδρίαση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλβανός Πρωθυπουργός δέχεται επίθεση στο Κοινοβούλιο την ώρα που βρίσκεται στο βήμα. Δύο μήνες πριν, ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος, Έντρι Χάσα, πέταξε ένα αυγό που βρήκε στόχο το σακάκι του Έντι Ράμα.