ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2021 11:48 EEST

Μπουτάν: Η χώρα που εμβολίασε το 93% του ενήλικου πληθυσμού του σε 16 ημέρες

Με σύμμαχο και την αστρολογία.

Getty

Αν μπει σε γράφημα, η καμπύλη της εκστρατείας εμβολιασμού του Μπουτάν κατά του κορονοϊού θα εκτοξευτεί προς τα πάνω από την πρώτη ημέρα, ξεπερνώντας κατά πολύ το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες που είναι γνωστές για τον γρήγορο εμβολιασμό των πληθυσμών τους.

Αυτές οι χώρες χρειάστηκαν μήνες για να φτάσουν εκεί που βρίσκονται, ενισχύοντας με πολύ κόπο και έντονες προσπάθειες τις εκστρατείες εμβολιασμού τους εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων.

Αλλά η εκστρατεία του Μπουτάν έχει σχεδόν τελειώσει - μόλις 16 ημέρες μετά την έναρξη της.

UPASANA DAHAL via Getty Images

Το μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων, «σφηνωμένο» μεταξύ Ινδίας και Κίνας, έχει εμβολιάσει σχεδόν το 93% του ενήλικου πληθυσμού του από τις 27 Μαρτίου. Συνολικά, η χώρα έχει εμβολιάσει το 62% των 800.000 ανθρώπων της.

Η ταχεία διανομή του εμβολίου τοποθετεί το μικρό έθνος ακριβώς πίσω από τις Σεϋχέλλες, που έχουν χορηγήσει εμβόλια στο 66% των 100.000 κατοίκων τους.

Ο μικρός πληθυσμός του βοήθησε το Μπουτάν να κινηθεί γρήγορα, αλλά η επιτυχία του αποδόθηκε επίσης στους αφοσιωμένους εθελοντές και στην αποθήκευση «ψυχρής αλυσίδας» που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων εμβολιασμών.

Το Μπουτάν έλαβε τις πρώτες 150.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca από τη γειτονική Ινδία τον Ιανουάριο, αλλά διανεμήθηκαν στις αρχές Μαρτίου για να συμπέσουν με ευοίωνες ημερομηνίες στη βουδιστική αστρολογία.

Το πρώτο εμβόλιο χορηγήθηκε σε μια γυναίκα που γεννήθηκε στο «έτος της μαϊμούς», συνοδεία ψαλμωδιών και βουδιστικών προσευχών.

«Αυτό το μικρό βήμα από την πλευρά μου ας μας βοηθήσει όλους να ξεπεράσουμε αυτήν την ασθένεια», ανέφερε η Νίντα Ντέμα, 30 ετών, στην τοπική εφημερίδα Kuensel.

Ο Δρ Παντάπ Τσέρινγκ, υπουργείου Υγείας της χώρας, δήλωσε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχονται σε όσους δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν κατά την διάρκεια της εκστρατείας και ότι η χώρα είχε αρκετές δόσεις για να καλύψει ολόκληρο τον πληθυσμό της.

Το Μπουτάν έχει καταγράψει 910 κρούσματα κορονοϊού και μόλις έναν θάνατο  από την αρχή της πανδημίας. Εχει θεσπίσει υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για όλους τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα. Ολα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι ανοιχτά αλλά ελέγχονται για τη συμμόρφωσή τους με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δήλωσε ο Τσέρινγκ.

NurPhoto via Getty Images

Το Μπουτάν είναι το τελευταίο εναπομείναν βουδιστικό βασίλειο στα Ιμαλάια. Αλλά η χώρα έχει μεταβεί από απόλυτη μοναρχία σε μια δημοκρατική, συνταγματική μοναρχία.