Μπουτάρης: Η ιστορία θα δείξει αν ήμουν καλός δήμαρχος

Αναφέρει ποια θα είναι τα προβλήματα που θα δυσκολέψουν τον νέο δημάρχο της Θεσσαλονίκης.

Μαζεύοντας τα προσωπικά του αντικείμενα μέσα σε κούτες, ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, διανύει τις τελευταίες ώρες στο δημαρχιακό μέγαρο, λίγα εικοσιτετράωρα προτού παραδώσει τα κλειδιά του γραφείου του τρίτου ορόφου στον νεοεκλεγέντα Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Η ιστορία θα κρίνει εάν ήμουν καλός δήμαρχος για τη Θεσσαλονίκη» δηλώνει ο κ. Μπουτάρης σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του νέου δημάρχου και την παράδοση - παραλαβή, που έχει οριστεί για την Δευτέρα, 26 Αυγούστου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Παρά τον εκνευρισμό που, όπως αναφέρει, του προκαλούν οι μετακομίσεις, δεν μετάνιωσε καθόλου για την απόφαση του να μη θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρεί πως μέσα από την εννιαετή παρουσία του στον δημαρχιακό θώκο η Θεσσαλονίκη κέρδισε «αναγνωρισιμότητα» χάρη στον «αντισυμβατικό] δήμαρχο της. «Άρχισαν όλοι να μιλάνε για την πόλη και να υπάρχουν δημοσιεύματα» λέει χαρακτηριστικά.

Από τις συναντήσεις που είχε στο γραφείο του, καθ’όλη τη διάρκεια των δύο θητειών του, ξεχωρίζει αυτές με τον Γερμανό πρέσβη, Γενς Πλότνερ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ και τη Βρετανίδα συγγραφέα ευπώλητων βιβλίων, Βικτόρια Χίσλοπ.

Στα τρέχοντα θέματα του δήμου, ερωτηθείς για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, στο κομμάτι από την Τσιμισκή έως τη Λεωφόρο Νίκης και κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ο κ. Μπουτάρης αναφέρει πως προέκυψαν από αντιπολιτευτική διάθεση και πως «το θέμα το ξεκίνησε ο Ζέρβας», παρά το γεγονός ότι το είχε ψηφίσει ως αντιδήμαρχος. Χαρακτηρίζει δε ως «βλακώδεις» τις αντιρρήσεις για το τι θα γίνουν τα αυτοκίνητα και το πως η ανάπλαση θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση του Μετρό.

Όσο για τα προβλήματα που εκτιμά πως θα «δυσκολέψουν» τον νέο δήμαρχο από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, που θα αναλάβει καθήκοντα, είπε πως αυτά θα είναι η διαχείριση του προσωπικού και η αστυνόμευση, καθώς η δημοτική αστυνομία διαθέτει λιγότερους υπαλλήλους από όσους χρειάζεται για να λυθεί το κυκλοφοριακό.

Ο Γιάννης Μπουτάρης θα παραμείνει στο δημαρχείο μέχρι τις 30 Αυγούστου. Τι θα κάνει από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά; «Θα εγκατασταθώ στον καινούργιο μου χώρο, στον χώρο που έχουμε για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Θα συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα και να πάω στο κτήμα που έχουμε τρύγο. Θέλω να περάσω και λίγες ημέρες διακοπών πλήρους ξεκούρασης. Θα μου λείψει η καθημερινότητα του δημαρχείου και αυτό είναι ανθρώπινο. Αλλά πιστεύω σε μια εβδομάδα θα περάσει, γιατί θα δημιουργήσω άλλες υποχρεώσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Αναστασία Καρυπίδου:

Βλέπω ότι μαζεύετε σε κούτες τα πράγματα σας. Μήπως το μετανιώσατε που δεν βάλατε εκ νέου υποψηφιότητα;

Δεν το μετάνιωσα καθόλου. Ίσα - ίσα έχω έναν εκνευρισμό, γιατί μ′ εκνευρίζουν οι μετακομίσεις. Βλέπεις πράγματα και λες «αυτό να το πάρω ή να το πετάξω;». Γιατί όλα τα πράγματα σου δημιουργούν αναμνήσεις. Κανένας δεν έχει την επαφή που έχω εγώ με τα μικροαντικείμενα που βρίσκονται στο γραφείο. Να τα μαζέψω σε ένα κουτί και να σκέφτομαι «αυτά ήταν στο δημαρχείο που υπηρέτησα;». Από την άλλη, μου δημιουργεί αίσθημα ευχαρίστησης γιατί μου έρχονται στο μυαλό σκηνές, με τις πιο πολλές ευχάριστες.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν μέσα από τα αντικείμενα, τι κερδίσατε από την εμπλοκή σας με την αυτοδιοίκηση αυτά τα εννέα χρόνια;

Το κέρδος είναι πως οι επαφές που είχα με διάφορους ανθρώπους ανέδειξαν τη Θεσσαλονίκη. Άρχισαν να μιλάνε και να υπάρχουν δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο για την πόλη και τον δήθεν «αντισυμβατικό» δήμαρχο της. Εμείς αναδείξαμε το παρελθόν της, καθώς έχουμε πολλά μνημεία ρωμαϊκά, τούρκικα και εξαφανισμένα εβραϊκά. Κανένας δεν έδινε σημασία στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η Ροτόντα είναι αντίγραφο του Πανθέου της Ρώμης και είναι μοναδική. Αναδείχθηκε η ιστορία και το πακέτο όλο με τον Κεμάλ. Αναδείξαμε την ιστορία των Εβραίων, που ήταν κρυμμένη κάτω από το χαλί.

Χάσατε κάτι προσωπικά;

Καταρχήν έχασα τη ψυχική μου ηρεμία. Ήταν πολλές φορές που έλεγα «τι ήθελα κι έμπλεξα». Ανέλαβα όμως να κάνω τη δουλειά του δημάρχου και έπρεπε να την κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το δικό μου όνειρο, που δεν το κατάφερα, ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μέσα στον δήμο, σαν καλοδουλεμένη μηχανή που να εξυπηρετεί τον πολίτη.

Θεωρείτε ότι ήσασταν καλός δήμαρχος;

Αν ήμουν καλός δήμαρχος ή όχι για τη Θεσσαλονίκη αυτό θα το κρίνει η ιστορία.

Λίγο πριν τη λήξη της θητείας σας υπάρχουν αντιδράσεις με την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, στο κομμάτι κάτω από την Τσιμισκή. Γιατί δεν αφήσατε το έργο στην επόμενη διοίκηση;

Το έργο θα γίνει στην επόμενη διοίκηση. Υπενθυμίζω γι′ αυτούς που επιμένουν, ότι ο διαγωνισμός για την Αγίας Σοφίας έγινε το 2012. Μέσα στο σκεπτικό μας ήταν να πεζοδρομήσουμε όσο περισσότερους δρόμους. Βγήκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από την Αχειροποίητο μέχρι την παραλία. Αποφασίσαμε να κάνουμε μόνο το κομμάτι που ήταν το λιγότερο δύσκολο, έως την Τσιμισκή. Πάνω από ένα χρόνο κράτησε η πιλοτική εφαρμογή. Βάλαμε παλέτες με γλαστράκια. Ο νυν δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, και ψήφισε το έργο και έδινε τα γλαστράκια, γιατί ήταν τότε αντιδήμαρχος Πρασίνου. Προχώρησε η διαδικασία, εγκρίθηκαν οι κυκλοφοριακές μελέτες και φτάσαμε στο σημείο να υπογράψουμε τη σύμβαση.

Αφού είναι από το 2012 γιατί υπάρχουν τόσες διαφωνίες;

Πιστεύω ότι προέκυψαν από αντιπολιτευτική διάθεση. Κυρίως από τη νέα διοίκηση. Διότι το θέμα το ξεκίνησε ο Ζέρβας. Εγώ τακτοποίησα το ζήτημα και με τη Μητρόπολη που στην αρχή είχε κάποιες ενστάσεις. Τους είπα ότι ο δρόμος δεν κλείνει. Θα μπούνε κολονάκια και τα οποία θα ανοίγουν ορισμένες ώρες. Θέλετε να έρθουν οι νεκροφόρες να περνάνε μπροστά από τη Μητρόπολη; Θα έχετε το κλειδί και θα ανοίγετε. Χαρά στο πράγμα.

Τις πρώτες πληροφορίες για τον σχηματισμό της νέας διοίκησης Ζέρβα πώς τις σχολιάζετε;

Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Εμένα δεν μου φτάνει να ακούω τι λένε οι άλλοι για τα πρόσωπα, θέλω να δω τι κάνουν οι ίδιοι ως έργο. Ο κύριος τάδε μπορεί να μην έχει σχέση με την καθαριότητα και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι αντιδήμαρχοι πρέπει να έχουν διοικητικές ικανότητες, κυρίως στη διαχείριση του προσωπικού.

Με την εμπειρία που έχετε τι πιστεύετε ότι θα δυσκολέψει περισσότερο τον καινούργιο δήμαρχο;

Η διαχείριση του προσωπικού είναι σημαντικό πρόβλημα. Τα οκτάμηνα, που ευτυχώς καταργήθηκαν, δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους δήμους. Δεν έχεις ποτέ μια εικόνα πόσους έχεις να δουλεύουν σε μια υπηρεσία. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι η αστυνόμευση. Μετά την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας έχουμε καμία εβδομηνταριά και θα έρθουν και καμία δεκαριά από άλλες υπηρεσίες, αλλά ο δήμος Θεσσαλονίκης με λιγότερα από 250 προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Μετά τη διάλυση της «Πρωτοβουλίας» σας προβληματίζει ότι δεν θα υπάρχει κάποιος στο νέο δημοτικό συμβούλιο να υπερασπιστεί το έργο σας;

Όχι, δεν με προβληματίζει. Γιατί εάν στο νέο δημοτικό συμβούλιο ασχολούνται με το τι έκανε η παλιά διοίκηση καήκαμε. Η νέα διοίκηση θα πρέπει να πει τι παρέλαβε και τι θα κάνει. Τους δώσαμε ένα βουνό φακέλους με τις εκκρεμότητες και ποια ζητήματα είναι τρέχοντα. Και για να γυρίσω στο θέμα με την Αγίας Σοφίας, εγώ μπορώ να υπογράφω μέχρι την τελευταία μέρα που θα είμαι στο γραφείο ως δήμαρχος. Μέχρι τις 30 Αυγούστου. Πού είναι το πρόβλημα; Η αντίδραση και η αντίρρηση για την πεζοδρόμηση με την πρόφαση και τι θα τα κάνουμε τα αυτοκίνητα ή θα πρέπει να περιμένουμε το Μετρό είναι ξεπερασμένες θέσεις.

Βλέποντας τη μετακόμιση, από τους τόσους ανθρώπους που πέρασαν από το γραφείο σας αυτά τα εννέα χρόνια, ποια συνάντηση σας έμεινε στο μυαλό;

Με πιάνεις απροετοίμαστο. Πέρασαν τόσοι από δω μέσα. Θα πω ότι ο Γερμανός πρέσβης, Γενς Πλότνερ, ήταν εξαιρετικός. Ήξερες ότι αυτό που σου έλεγε θα γίνει. Επίσης, μου έμεινε η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Επίσης, ξεχωρίζω τους Μαρκ Μαζάουερ και Βικτόρια Χίσλοπ.

Τι σκοπεύετε να κάνετε τη μεθεπόμενη Δευτέρα το πρωί, που δεν θα είστε πια δήμαρχος;

Πρέπει να εγκατασταθώ στον καινούργιο μου χώρο, στο χώρο που έχουμε για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Να τακτοποιήσω τα πράγματα μου, να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα και να πάω στο κτήμα που έχουμε τρύγο. Θέλω να περάσω και λίγες ημέρες διακοπών πλήρους ξεκούρασης. Αισθάνομαι και σωματικά κουρασμένος και θέλω να αδειάσει το μυαλό μου. Βέβαια, θα μου λείψει η καθημερινότητα του δημαρχείου και αυτό είναι ανθρώπινο. Αλλά πιστεύω σε μια εβδομάδα θα περάσει γιατί θα δημιουργήσω άλλες υποχρεώσεις.

Ποιο είναι τελικά το αποτύπωμα που αφήνει ο Γιάννης Μπουτάρης στην πόλη;

Αν κρίνω από τις αντιδράσεις του κόσμου που με σταματάνε στο δρόμο και μου λένε «πού φεύγεις», «γιατί φεύγεις;» και «μια χαρά ήτανε». Τι θα πει «μια χαρά ήτανε;». Εγώ δεν μπορώ να το κρίνω. Αλλά γυρνάω σε αυτό που έλεγα... ότι ο δήμος δεν κάνει πράγματα. Ο δήμος ανοίγει πόρτες για να κάνετε εσείς πράγματα. Αυτό νομίζω ότι το καταφέραμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή