ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2019 16:28 EEST

Μποϊκοτάζ σε εκδήλωση στις ΗΠΑ που θα τιμούσε τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας

Εταιρείες απέσυραν χορηγίες από την εκδήλωση προς τιμήν του.

Adriano Machado / Reuters

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου αναμενόταν να παρευρεθεί σε μια τελετή προς τιμήν του, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις ενάντια στην βράβευσή του ως το πρόσωπο της χρονιάς από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ομοφοβικές, ρατσιστικές και μισογυνικές δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο Βραζιλιάνος πρόεδρος οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο να ζητήσουν την ματαίωση της εκδήλωσης, με πολλές διεθνείς εταιρείες να ανακοινώνουν ότι αποσύρουν τη χορηγία τους από την τελετή που πρόκειται να γίνει στη Νέα Υόρκη.

Το γκαλά αυτό οργανώνεται από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο στις 14 Μαΐου. Αρχικά επρόκειτο να φιλοξενηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, όμως το ίδρυμα, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, αρνήθηκε στα μέσα Απριλίου να το στεγάσει.

 

 

Ο εκπρόσωπος του Βραζιλιάνου προέδρου Οτάβιο Ρέγκο Μπάρος στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο Μπολσονάρου δεν θα παρευρεθεί στο δείπνο εξαιτίας της «αντίστασης και των εσκεμμένων επιθέσεων από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και της πίεσης από ομάδες συμφερόντων» στους διοργανωτές και σε χορηγούς.

Μεταξύ άλλων, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, η βρετανική εφημερίδα Financial Times και η εταιρεία συμβούλων Bain & Company ανακάλεσαν τις χορηγίες τους για το δείπνο.

 

Η ακύρωση του ταξιδιού θεωρείται πλήγμα για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο που επιδιώκει να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ και ιδίως με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο επαινεί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Sponsored Box