Μπορεί ένα φάρμακο να καταπραΰνει τον πόνο μετά από έναν χωρισμό;

Επιστήμονες λένε πως ίσως και να υπάρχει η δυνατότητα.
AntonioGuillem via Getty Images

Ένας ερευνητής από το Μόντρεαλ υποστηρίζει πως ανακάλυψε την θεραπεία για τα ψυχολογικά τραύματα που αφήνουν διάφορα περιστατικά, όπως για παράδειγμα ένας επώδυνος χωρισμός.

Ο Δρ. Αλάιν Μπρουνέτ, πέρασε πάνω από δεκαπέντε χρόνια της ζωής του, μελετώντας τις συνέπειες του μετατραυματικού άγχους, συνεργαζόμενος με επαγγελματίες ψυχολόγους, ιατρούς αλλά και ανθρώπους που έχουν βιώσει τρομοκρατικές επιθέσεις ή έχουν πέσει θύματα εγκληματικών πράξεων.

Μεγάλο μέρος της μελέτης του έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αυτού που ονομάζουμε «θεραπεία ανασύστασης», μια καινοτόμο προσέγγιση που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του συναισθηματικού πόνου από μια τραυματική ανάμνηση.

Βασικό ρόλο στο έργο του διαδραματίζει η προπρανολόλη, μια φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για την θεραπεία των κοινών σωματικών παθήσεων όπως η υπέρταση και η ημικρανία. Η έρευνα ωστόσο τώρα αποδεικνύει πως μπορεί να έχει ευρύτερη εφαρμογή.

Η μέθοδος της θεραπείας απαιτεί την λήψη της ουσίας περίπου μία ώρα πριν την συνεδρία με τον ειδικό όπου ο «ασθενής» καλείται να αποτυπώσει μια λεπτομερή καταγραφή του τραύματος του και στην συνέχεια να την διαβάσει δυνατά.

«Πολύ συχνά όταν φέρνεις στο μυαλό σου μια ανάμνηση, υπάρχει κάτι νέο που μπορείς να μάθεις γι′ αυτήν και στην συνέχεια να αντιμετωπίσεις τις αρνητικές της συνέπειες αν την κοιτάς μες στα μάτια», αναφέρει ο Καναδός κλινικός ψυχολόγος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι αναμνήσεις σε καμία περίπτωση δεν διαγράφονται μετά την θεραπεία, ωστόσο σταματούν να είναι βλαβερές.

Γενικά, οι μνήμες και τα ουδέτερα στοιχεία αυτών σώζονται στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος, ενώ όσες από την άλλη έχουν σχέση με το συναίσθημα αποθηκεύονται στην περιοχή που λέγεται αμυγδαλή.

«Φανταστείτε ότι γυρίζετε μια ταινία στην παλιά εποχή και έχετε την εικόνα και τον ήχο σε δύο ξεχωριστά κανάλια. Όταν ένα άτομο επαναφέρει την τραυματική του ανάμνηση, ενεργοποιεί και τα δύο κανάλια. Η προπρανολόλη βοηθάει στην καταπράυνση της μιας πλευράς, αυτή που σχετίζεται με τα συναισθήματα», σχολιάζει ο επιστήμονας.

Να σημειωθεί μόνο πως όπως αποδεικνύει η έρευνα, περίπου το 70% των ασθενών βρήκαν ανακούφιση μετά από μερικές συνεδρίες.

(Με πληροφορίες από BBC)