Μπορεί το στρες να προκαλέσει καρδιακή προσβολή

Ο,τι χρειάζεται να ξέρουμε για την επίπτωση του άγχους στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς.
.
ajr_images via Getty Images
.

Το χρόνιο άγχος είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και μπορεί να σταθεί μια από τις αιτίες που οδηγούν σε καρδιακή προσβολή. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, κάπνισμα τσιγάρων και κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ - όλα αυτά είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής. Το ξαφνικό άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακό συμβάν που μοιάζει με καρδιακή προσβολή που ονομάζεται καρδιομυοπάθεια Takotsubo ή «σύνδρομο σπασμένης καρδιάς».

Στο άρθρο του Insider - που επέβλεψε ο καρδιολόγος και διευθυντής του Καρδιολογικού Διαγνωστικού Κέντρου της Νέας Υόρκης, Στήβεν Ράισμαν, MD - αναφέρεται, μεταξύ άλλων πώς, ενώ το άγχος δεν μπορεί να προκαλέσει άμεσα καρδιακή προσβολή, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς μας κι ακόμη και να προκαλέσει ένα γεγονός που μοιάζει ακριβώς με καρδιακή προσβολή.

Να τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες στην καρδιά μας, καθώς και για μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται καρδιομυοπάθεια που προκαλείται από στρες.

Το χρόνιο στρες είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή

Το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, το χρόνιο άγχος - συμπεριλαμβανομένου εκείνου που δημιουργείται από φυλετικές προκαταλήψεις, φτώχεια ή προβλήματα σχέσεων - συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπέρτασης. Περίπου το 70% των ατόμων που έχουν την πρώτη τους καρδιακή προσβολή θα έχουν υπέρταση.

Το άγχος αυξάνει επίσης τον καρδιακό μας ρυθμό. Με την πάροδο του χρόνου, μια παρατεταμένη κατάσταση άγχους μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιά μας. Για παράδειγμα, το άγχος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο πολλών τύπων καρδιακών παθήσεων: στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και διαταραχών του καρδιακού ρυθμού όπως ταχυκαρδία.

Επιπλέον, το άγχος μπορεί να επιτρέψει ανθυγιεινές συνήθειες καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να (το) αντιμετωπίσουν. Αυτά συχνά περιλαμβάνουν το κάπνισμα τσιγάρων, την κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ και την υπερκατανάλωση τροφής - όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιά μας και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Το ξαφνικό στρες μπορεί να προκαλέσει «σύνδρομο σπασμένης καρδιάς», το οποίο μοιάζει με καρδιακή προσβολή

Ένας από τους πιο δραματικούς τρόπους που το άγχος μπορεί να επηρεάσει την καρδιά μας είναι να προκαλέσει καρδιομυοπάθεια Τakotsubo, επίσης γνωστή ως καρδιομυοπάθεια που προκαλείται από στρες ή «σύνδρομο σπασμένης καρδιάς».

Αυτό μοιάζει ακριβώς με καρδιακή προσβολή, με συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και δύσπνοια, αλλά είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση, λέει η Λόρεν Τζίλστραπ, MD, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Dartmouth Hitchcock.

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και προκαλούνται από ένα αγχωτικό συναισθηματικό γεγονός, όπως ο ξαφνικός θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. «Τα συμπτώματα δεν είναι διακριτικά», λέει ο Τζίλστραπ. «(Μ′ αυτά) νομίζουμε ότι έχουμε πάθει καρδιακή προσβολή».

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Μια καρδιακή προσβολή εμφανίζεται όταν διακόπτεται η ροή του αίματος στην καρδιά. Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo δεν έχει υποκείμενες αποφράξεις. «Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo είναι ένα θεμελιωδώς διαφορετικό φαινόμενο από μια καρδιακή προσβολή», λέει η Τζίλστραπ

«Οι αρτηρίες είναι εντελώς εντάξει και η παροχή αίματος είναι εντελώς φυσιολογική, αλλά ξαφνικά, η καρδιά δεν κάνει σφίξεις», αναφέρει ο ίδιος.

Αυτό σημαίνει, ότι ξαφνικά, δεν αντλείται αρκετό αίμα σε όλο το σώμα, (κάτι) το οποίο θεωρείται οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Αν και η κατάσταση εμφανίζεται ξαφνικά, η καρδιά μας μπορεί να μην αντλεί αποτελεσματικά για δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αν και οι περισσότεροι ασθενείς θα επανέλθουν σε κανονική καρδιακή λειτουργία εντός δύο μηνών. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρδιομυοπάθεια Τakotsubo θα υποβληθούν σε θεραπεία με πρωτόκολλο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo είναι συχνότερη σε γυναίκες ηλικίας 58 έως 75 ετών, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων. Οι γιατροί δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά συναισθηματικού στρες. Περίπου το 5% των γυναικών που πιστεύουν ότι έχουν καρδιακή προσβολή στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν καρδιομυοπάθεια που προκαλείται από άγχος.

Παρ′ όλα αυτά, οι αληθινές καρδιακές προσβολές είναι πιο συχνές από την καρδιομυοπάθεια Takotsubo: μόνο περίπου το 2% των ατόμων που παρουσιάζυνται σε νοσοκομεία με συμπτώματα καρδιακής προσβολής έχουν στην πραγματικότητα καρδιομυοπάθεια Τakotsubo

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Το να προσπαθεί κανείς να μειώνει το άγχος μέσω της ενσυνείδησης, της άσκησης και των χόμπι είναι ένα σημαντικό μέρος της γενικής υγείας και μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή μας υγεία.

Ωστόσο, η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής για τη μείωση του στρες είναι εξαιρετικά δύσκολη για πολλούς από εμάς. Εξαιτίας αυτού, η Τζιλστράπ συνιστά στους ασθενείς της να ρίξουν μια ρεαλιστική ματιά στο στρες στην ζωή τους και να προσαρμόσουν ό, τι μπορούν, χωρίς να ανησυχούν πάρα πολύ για το τι είναι εκτός ελέγχου τους.

«Η ζωή είναι περίπλοκη και οι άνθρωποι έχουν απαιτήσεις από διάφορα μέρη», λέει η Τζιλστράπ. Εξαιτίας αυτού, η ίδια προτείνει στους ασθενείς της για ρίξουν μια ρεαλιστική ματιά στους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής τους, να κάνουν τις προσαρμογές που μπορούν και να μην ανησυχούν πάρα πολύ για πράγματα που είναι έξω από τον έλεγχό τους.

«Η ζωή είναι περίπλοκη και οι άνθρωποι έχουν απαιτήσεις από παντού», λέει. «Ας διορθώσουμε αυτά που μπορούν να διορθωθούν. Με βάση αυτήν την επιτυχία και την ενδυνάμωση του ασθενούς, μπορεί να γίνει και μια ακόμη θετική αλλαγή προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΠΗΓΗ: Insider