«Mπρα ντε φερ» κυβέρνησης-τραπεζών για την πρώτη κατοικία

Οι πιέσεις των τραπεζών και οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου
Eurokinissi

Την ώρα που οι δανειστές περιμένουν περί τα μέσα Ιανουαρίου την τελική πρόταση της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, στο εσωτερικό εξελίσσεται ένα ιδιόμορφο «μπρα ντε φερ» μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τραπεζών.

Με δεδομένο ότι το υφιστάμενο πλαίσιο μετά και τη δίμηνη παράταση που σχεδιάζεται να δοθεί θα πάψει να ισχύει, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί στους εταίρους. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να συγκεράσουν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι απέχουν μεταξύ τους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιδιώκει να ικανοποιήσει τις πιέσεις τραπεζών και θεσμών οι οποίοι ζητούν μείωση των υφιστάμενων περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων, χωρίς ωστόσο αυτά να πέσουν τόσο χαμηλά ώστε να μείνουν απροστάτευτες χιλιάδες κατοικίες.

Δεδομένο θεωρείται ότι το όριο των 180.000 ευρώ για τον άγαμο θα πάψει να ισχύει. Ωστόσο, οι πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών είναι αυτό να υποχωρήσει κάτω από τις 100.000 ευρώ. Η επιχειρηματολογία των τραπεζών προκειμένου να στηρίξουν την πρόταση της έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι «κακοπληρωτές» συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την προστασία που παρέχει ο νόμος Κατσέλη.

Για αυτό το λόγο και δεν έχουν απορρίψει οριστικά την πρόταση να παραταθεί το νομικό πλαίσιο ως έχει, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα όρια θα μειωθούν ώστε να προστατεύονται μόνο οι αδύναμοι, όπως τουλάχιστον αυτοί κρίνονται από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Στη πρόταση των τραπεζών η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αντιπροτείνει το περιουσιακό όριο να μειωθεί από τις 180.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 150.000 ευρώ, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι προτάσεις για μείωση των ορίων κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο σχεδόν ένα μήνα έως το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή λύση, με τις τράπεζες να έχουν σύμφωνα με πληροφορίες κοινή γραμμή προκειμένου να διαπραγματευτούν αρχικά με την κυβέρνηση και παράλληλα με τους θεσμούς.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση διατήρησης του γενικότερου πλαισίου προστασίας που προβλέπει ο νόμος, χωρίς όμως τα όρια που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Σήμερα, ο νόμος προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο, 220.000 ευρώ για το ζευγάρι, ενώ η αξία αυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Πιέσεις ασκούνται προκειμένου να μειωθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι αυτά που ισχύουν σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Συγκεκριμένα σήμερα το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή το οικογενειακό εισόδημα για ενήλικο θα πρέπει να είναι έως 13.906 ευρώ, για το ζευγάρι 23.659 ευρώ με προσαύξηση για το κάθε παιδί έως και το τρίτο 5.714 ευρώ.

Δημοφιλή