Μπρέντον Τάραντ: Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης στην Κράιστσερτς που είχε περάσει και από την Ελλάδα

Ήταν ένας «ευγενικός και με καλούς τρόπους» άνδρας.
POOL New / Reuters

Το προφίλ και την πρότερη δράση του 28χρονου αυστραλού εθνικιστή Μπρέντον Χάρισον Τάραντ που την Παρασκευή εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στη Νέα Ζηλανδία παίρνοντας τη ζωή 49 ανθρώπων, προσπαθούν να συνθέσουν οι αρχές της χώρας εστιάζοντας ιδιαίτερα στα πολλά ταξίδια που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια και τις πιθανές διασυνδέσεις του στο εξωτερικό.

Μάλιστα σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες φαίνεται πως πέρασε και από την Ελλάδα, Δύο φορές πέρασε από αεροδρόμιο της Ελλάδας, η οποία ήταν ενδιάμεσος σταθμός αλλά μία φορά έμεινε στη χώρα για περίπου δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2016.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που διαπίστωσαν τις «διελεύσεις» του μέσω του ελέγχου του αριθμού διαβατηρίου του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, θα αναζητήσουν με ποιους μπορεί να συναντήθηκε και να ήρθε σε επαφή κατά την παρουσία του στην Ελλάδα.

Την είδηση αποκάλυψε ο Alpha, και την επιβεβαίωσαν αστυνομικές πηγές στη HuffPost Greece.

Ποιος είναι ο Τάραντ

Ο Μπρέντον Χάρισον Τάραντ γεννήθηκε στην πόλη Γκράφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας το 1990.

Ο πατέρας του, Ρόντνει, ήταν εργάτης και αθλητής και πέθανε το 2010 σε ηλικία 49 ετών από καρκίνο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Νέας Ζηλανδίας, News hub, όταν πέθανε ο πατέρας του, ο Τάραντ εργαζόταν ως γυμναστής σε τοπικό γυμναστήριο. «Ήταν ένας πολύ αφοσιωμένος προσωπικός γυμναστής», δήλωσε ο μάνατζερ στο ABC. Μάλιστα, είχε προσφερθεί να κάνει προπόνηση σε μικρά παιδιά, χωρίς αμοιβή.

Η μητέρα του ζει, είναι δασκάλα και δεν μοιράζεται την ιδεολογία του σύμφωνα, σύμφωνα με τα προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μιλάει κατά της βίας και πιστεύει στη θεραπευτική δύναμη των κρυστάλλων. Ο Τάραντ έχει και μια αδερφή. Οι γονείς του χώρισαν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Ο Τάραντ ήταν για τους περισσότερους ανθρώπους γύρω του ένας «απλός, λευκός άνδρας» της εργατικής τάξης.

Το Sky News αναφέρει ότι οι κάτοικοι του Γκράφτον είναι σοκαρισμένοι και προσπαθούν να συμβιβαστούν με το πώς ένας «ευγενικός και με καλούς τρόπους, νεαρός άνδρας» οδηγήθηκε στο Κράιστσερτς και σε αυτή την πράξη.

Τα ταξίδια, το μανιφέστο και η επίθεση

Επίσης ο Τάραντι, κυρίως μετά το θάνατο του πατέρα του,έκανε πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο. Ταξίδεψε από τη Βόρεια Κορέα έως τα Βαλκάνια και τότε άρχισε να υποστηρίζει την ιδεολογία των «λευκών ρατσιστών» («white supremacists»).

Έγραφε για τα ταξίδια στη Δυτική Ευρώπη και το πόσο αηδίαζε στην παρουσία μεγάλων κοινοτήτων μεταναστών. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Νέα Ζηλανδία.

Όπως φαίνεται, την επίθεση τη σχεδίαζε επί δύο χρόνια αλλά μόλις πριν μερικούς μήνες αποφάσισε που θα «χτυπούσε». Αναμφίβολα ήταν προσεκτικός και μεθοδικός όσο και ακραίος.

Πριν την επίθεση ανήρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα «μανιφέστο» 74 σελίδων με τίτλο «Η μεγάλη αντικατάσταση» ένας τίτλος που παραπέμπει στη συνωμοσία θεωρίας που είναι δημοφιλής μεταξύ οπαδών της ναζιστικής ιδεολογίας.

Στο κείμενο αυτό διηγείται ότι για πρώτη φορά σκέφτηκε να διαπράξει επίθεση τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017 όταν ταξίδευε στη Γαλλία και τη δυτική Ευρώπη. Εκεί αναφέρει ότι τον εξέπληξε η «εισβολή» μεταναστών στις γαλλικές πόλεις και κάνει λόγο για την «απελπισία» που του προκάλεσε η νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου, Μαρίν Λεπέν.

Στο μανιφέστο του ο Ταράντ επικαλείται διάφορα κείμενα δραστών ρατσιστικών ή ακροδεξιών επιθέσεων, κυρίως του Νορβηγού Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011. Δηλώνει μάλιστα ότι είχε «μια σύντομη επαφή μαζί του».

Στο τέλος του μανιφέστου ο Ταράντ δηλώνει «ρατσιστής», «φασίστας» και λέει ότι ο Όσβαλντ Μόσλεϊ, ιδρυτής το 1932 της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών, είναι «το ιστορικό πρόσωπο οι πεποιθήσεις του οποίου είναι πιο κοντά στις δικές μου».

(Με πληροφορίες από το Reuters, το News Hub, το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή