Μπροστά στο δεύτερο κύμα: Ερχονται περιορισμοί στις συγκεντρώσεις

Στο τραπέζι η άμεση εφαρμογή νέων μέτρων, με κύριο στόχο τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονται μαζί σε ανοιχτούς χώρους.
 Oι νέοι μπορεί να κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερους (REUTERS/Alkis Konstantinidis).
Oι νέοι μπορεί να κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερους (REUTERS/Alkis Konstantinidis).
Alkis Konstantinidis / reuters

Την άμεση εφαρμογή νέων, περιοριστικών μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση ενόψει και της αργίας του Δεκαπενταύγουστου, καθώς ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην χώρα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, μηδενίζοντας τα θετικά αποτελέσματα του ανοιξιάτικου lockdown.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον του δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας και καλούν τους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα υφιστάμενα μέτρα ασφάλειας.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα, για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο δεύτερο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός. Αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας (ΣΚΑΪ).

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τις αμέσως επόμενες μέρες, ενδεχομένως σήμερα ή αύριο, θα συζητηθεί από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η άμεση εφαρμογή νέων μέτρων, με κύριο στόχο τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονται μαζί σε ανοιχτούς χώρους.

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, ο διπλασιασμός των ασθενών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η εξάπλωση σε γηροκομεία και η ραγδαία μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται στα 36 χρόνια, είναι παράγοντες που προκαλούν εξαιρετική ανησυχία στους ειδικούς, καθώς οι συνεχίζονται οι υπαίθριες συγκεντρώσεις στις περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας εστιατορίων, μπαρ και νυχτερινών κέντρων.

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας αποδεικνύει αφ ενός ότι ουδείς είναι άτρωτος απέναντι στον κορονοϊό και αφ ετέρου, όπως δήλωσε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, οι νέοι μπορεί να κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη στο οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το γηροκομείο μπορεί να τηρούσε όλα τα μέτρα - δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο - αλλά ο ιός κατάφερε να εξαπλωθεί μέσω νεαρού εργαζόμενου, ο οποίος ήρθε σε επαφή με θετικό κρούσμα από συναυλία της Χαλκιδικής.

«Αυτό το παράδειγμα δείχνει πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος - νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών - σ’ ένα γηροκομείο, που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η εξέλιξη του επιδημικού κύματος» δήλωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΝΤ1).

«Θα βλέπουμε μεταφορά της επιδημίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οι νεότεροι θα έρχονται σε επαφή με τους γονείς τους και τους παππούδες τους. Είναι πολύ εύκολο να μεταδώσουν τη λοίμωξη, μην ξεχνάμε ότι στις νέες ηλικίες είναι πολλά τα περιστατικά ασυμπτωματικών φορέων, οπότε είναι πιθανό να δούμε εξάπλωση της επιδημίας και εκεί θα είναι τα μεγάλα προβλήματα: Οταν θα έχουμε πια αύξηση νοσηλείας, όπως επίσης και των ασθενών που θα χρειάζονται εισαγωγή στις ΜΕΘ ή διασωλήνωση, όπου ήδη έχουμε αύξηση...»

Δημοφιλή