Κυνική, κοντόφθαλμη και απάνθρωπη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας , υποστηρίζει η σύμβουλος για θέματα εκτοπισμού των ΓΧΣ

Κυνική, κοντόφθαλμη και απάνθρωπη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας , υποστηρίζει η σύμβουλος για θέματα εκτοπισμού
SIKAMINIAS, GREECE - OCTOBER 16: Recently arrived migrants line up for buses provided by the medical charity Doctors Without Borders after arriving from Turkey onto the island of Lesbos on October 16, 2015 in Sikaminias, Greece. Dozens of rafts and boats are still making the journey daily as thousands flee conflict in Iraq, Syria, Afghanistan and other countries. More than 500,000 migrants have entered Europe so far this year. Of that number four-fifths of have paid to be smuggled by sea to Greece from Turkey, the main transit route into the EU. Nearly all of those entering Greece on a boat from Turkey are from the war zones of Syria, Iraq and Afghanistan. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
SIKAMINIAS, GREECE - OCTOBER 16: Recently arrived migrants line up for buses provided by the medical charity Doctors Without Borders after arriving from Turkey onto the island of Lesbos on October 16, 2015 in Sikaminias, Greece. Dozens of rafts and boats are still making the journey daily as thousands flee conflict in Iraq, Syria, Afghanistan and other countries. More than 500,000 migrants have entered Europe so far this year. Of that number four-fifths of have paid to be smuggled by sea to Greece from Turkey, the main transit route into the EU. Nearly all of those entering Greece on a boat from Turkey are from the war zones of Syria, Iraq and Afghanistan. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Spencer Platt via Getty Images

Ξεκάθαρα κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τάσσονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με την Ορελί Ποντιέ, Σύμβουλο της ΜΚΟ για θέματα εκτοπισμού στις Βρυξέλλες να κάνει λόγο για μια «κοντόφθαλμη και απάνθρωπη» λογική που διακατέχει τα συμβαλλόμενα μέρη με στόχο όχι την παροχή βοήθειας όσους χρίζουν άμεσης ανάγκης και αναζητούν προστασία αλλά την με κάθε κόστος αποτροπής νέων αφίξεων σε χώρες της ΕΕ.

Τονίζει δε πως η συνολική μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του προβλήματος από πλευράς των κρατών – μελών της ΕΕ χαρακτηρίζεται από προφανή ανευθυνότητα και τονίζει: «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στην Ελλάδα δεν θα αποτελέσει γρήγορη λύση στην ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι να βρουν ασφάλεια και προστασία στην Ευρώπη. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρχίσουν να βλέπουν την πραγματικότητα και να προσφέρουν μια υπεύθυνη, κοινή, ανθρώπινη και αξιοπρεπή απάντηση στην αναζήτηση προστασίας και μιας καλύτερης ζωής των ανθρώπων για τους ίδιους και τα παιδιά τους, παρέχοντας ασφαλή δίοδο με αξιοπρέπεια για όσους την έχουν ανάγκη».

Όπως δηλώνει η κ. Ποντιέ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν τη συμφωνία «που έχει ως στόχο να αποτρέψει τους ανθρώπους να φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Είναι προφανές ότι αυτή η συμφωνία έχει σχεδιαστεί με μοναδικό στόχο να σταματήσει τις αφίξεις στην ΕΕ. Τα δικαιώματα και η ευημερία των ίδιων των ανθρώπων δεν αποτελούν πρωταρχικό μέλημα. Η λογική της αποτροπής των βαρκών, της επιστροφής ανθρώπων πίσω, και της ανάθεσης της "διαχείρισης" του προβλήματος στην Τουρκία είναι απαράδεκτη. Ανεξάρτητα από τα ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα της εν λόγω συμφωνίας, αμφισβητούμε αν η υποχρεωτική επιστροφή ανθρώπων σε μια χώρα που ήδη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο αποτελεί υπεύθυνη στρατηγική» και αναφερόμενη κυρίως στην Τουρκία αναφέρει: «Σήμερα, η πρόσβαση στην Τουρκία δεν είναι καν εγγυημένη για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη γειτονική Συρία, καθώς τα σύνορα έχουν κλείσει εδώ και κάποιο διάστημα. Το τίμημα της συμφωνίας θα είναι πολύ υψηλό, καθώς ουσιαστικά θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο σε ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο και τις κακουχίες, να βρουν προστασία. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις ανθρωπιστικές συνέπειες αυτής της δραματικής απόφασης. Ο σεβασμός στο δικαίωμα των ανθρώπων να ζητούν άσυλο και να λαμβάνουν την κατάλληλη βοήθεια και προστασία είναι θεμελιώδης».

Οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα

Εστιάζοντας στα μέτρα που εισάγει αυτή η νέα συμφωνία, υποστηρίζει πως «...οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χάσει τελείως την επαφή με την πραγματικότητα. Εάν εφαρμοστεί αυτή η κυνική συμφωνία, για κάθε Σύρο που διακινδυνεύει τη ζωή του στη θάλασσα ένας άλλος Σύρος θα έχει την ευκαιρία να φτάσει στην Ευρώπη από την Τουρκία. Αυτός ο χονδροειδής υπολογισμός μετατρέπει τους ανθρώπους σε απλούς αριθμούς, στερώντας τους την ανθρώπινη μεταχείριση και το δικαίωμά τους να ζητήσουν προστασία στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι αριθμοί, είναι άντρες, γυναίκες, παιδιά και οικογένειες. Περίπου το 88% όσων χρησιμοποιούν αυτή την οδό προέρχονται από κύριες χώρες προέλευσης προσφύγων, ενώ περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά. Η μεταχείρισή τους θα πρέπει να είναι ανθρώπινη και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους».

Σε ό,τι αφορά δε τις άμεσες ανθρωπιστικές συνέπειες αυτών των μέτρων, σχολιάζει πως ήδη καταγράφονται τακτικές παραβιάσεις της αξιοπρέπειας των ανθρώπων σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια: αυθαίρετες απωθήσεις, βία στα σύνορα, απάνθρωπες συνθήκες υποδοχής και «παρά τα όσα μπορεί να λέει το Συμβούλιο της ΕΕ, ένα σχέδιο που στόχο έχει να σταματήσουν αυτοί οι άνθρωποι να ζητούν άσυλο στην Ευρώπη και να επιστρέψουν μαζικά στην Τουρκία –μια χώρα που ήδη φιλοξενεί σχεδόν 3 εκατομμύρια καταγεγραμμένους πρόσφυγες– είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερο ανθρώπινο πόνο και επίσης είναι εντελώς μη ρεαλιστικό. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι να γυρίσουμε την πλάτη μας σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν φύγει από τον πόλεμο και τις διώξεις, να δημιουργήσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και να δώσουμε χρήματα για να λύσουμε το πρόβλημα».

Εστιάζοντας στην κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέρει πως η Ευρώπη φαίνεται να ελπίζει ότι η δημιουργία μιας άλλης ανθρωπιστικής κρίσης, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, θα αποτρέψει τις νέες αφίξεις. Αυτή η λογική είναι, σύμφωνα με την ίδια, κοντόφθαλμη και απάνθρωπη. «Η υπάρχουσα υποδομή στην Ελλάδα έχει ήδη φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της, ενώ τη στιγμή που μιλάμε πάνω από 40.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Τουλάχιστον 12.000 βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, όπου οι ομάδες μας βλέπουν τραγικές εικόνες, όπως παιδιά που έχουν γεννηθεί στο έδαφος της Ευρώπης να κοιμούνται σε σκηνές στο κρύο. Οι εύθραυστες προσπάθειες, κυρίως από ανθρωπιστικές οργανώσεις και εθελοντές, για τη βελτίωση της δυναμικότητας των χώρων φιλοξενίας θα είναι τελείως μάταιες εάν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρεθούν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα».

Χρήμα αντί για πολιτικές που εστιάζουν στον άνθρωπο

Σχολιάζοντας δε τα σχέδια τη ΕΕ να παράσχει οικονομική βοήθεια σε Ελλάδα και Τουρκία τονίζει πως με αυτά τα νέα σχέδια, η ΕΕ απλώς προσπαθεί να ελαφρύνει τις ανθρωπιστικές συνέπειες των ανεύθυνων ενεργειών των μελών της. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ γίνεται ένα εργαλείο με το οποίο η Ευρώπη προσπαθεί να κρατήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μακριά από τις ακτές της. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες, όχι στις πολιτικές επιδιώξεις, και ποτέ δεν θα αποτελέσει μια αποδεκτή λύση για την αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να υιοθετήσουν ανθρώπινες πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου».

Τονίζει δε πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που παρουσιάζεται ως «η» λύση στη λεγόμενη «κρίση» που πλήττει την Ευρώπη, αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της επικίνδυνης προσέγγισης. Το Εθελοντικό Ανθρωπιστικό Πρόγραμμα Εισδοχής που έχει προταθεί για τους Σύρους στην Τουρκία δεν βασίζεται, όπως υποστηρίζει, στις ανάγκες των προσφύγων για βοήθεια και προστασία αλλά στην ικανότητα της Τουρκίας να σταματήσει τη «μετανάστευση» στην Ευρώπη. «Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι εκτοπισμένοι, αποτελεί ντροπή το γεγονός ότι η μόνη ασφαλής δίοδος που προσφέρεται από την ΕΕ εξαρτάται από τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να στείλει πίσω».

Και καταλήγοντας αναφέρει: «Η εμπειρία μας δείχνει καθαρά ότι, παρά τους φράχτες που κατασκευάζονται βιαστικά και τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να βρίσκουν τρόπους να φτάσουν στην Ευρώπη. Όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να εστιάζουν στη λάθος στρατηγική, απλώς επιδεινώνουν τα αίτια της κρίσης που είναι απόρροια των δικών τους πολιτικών: η απουσία ασφαλών και νόμιμων διαύλων σπρώχνει τους ανθρώπους στη θάλασσα και στα χέρια των διακινητών, ενώ ο κανόνας της «χώρας πρώτης εισόδου» ασκεί δυσανάλογα μεγάλη πίεση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και αναγκάζει τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι για να διασχίσουν την Ευρώπη. Για αυτές τις ιδιαίτερα προβληματικές ανεπάρκειες δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Η επανεγκατάσταση, ένας ασφαλής τρόπος εξόδου από την Ελλάδα και το δυσλειτουργικό της σύστημα ασύλου και υποδοχής, δεν λειτουργεί. Μόλις 937 αιτούντες άσυλο έχουν επανεγκατασταθεί από τις 160.000 θέσεις που προβλέπονται, ενώ μόνο 4.555 έχουν μετεγκατασταθεί από τις 20.000 αντίστοιχα».

Δημοφιλή