ΔΙΕΘΝΕΣ
23/07/2020 13:53 EEST | Updated 23/07/2020 15:58 EEST

Να αλλάξει η ονομασία του Αιγαίου προτείνει ο αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού συμφώνου

Τον ενοχλεί το ελληνικό όνομα.

ASSOCIATED PRESS

Την αλλαγή της ονομασίας του Αιγαίου προτείνει ο αντιναύαρχος και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ο φερόμενος ως ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και εμπνευστής του τουρκολιβυκού συμφώνου, Cihat Yaycı (Τζιχάτ Γιαϊτζί).

Ο Γιαϊτζί είναι ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», του ισχυρισμού δηλαδή ότι η Τουρκική Δημοκρατία, ως διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πρέπει να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της και να διεκδικήσει την κυριαρχία σε νησιά και νησίδες του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Βάσει αυτής της θεωρίας ο Ερντογάν έχει προχωρήσει με την αναθεωρητική πολιτική του στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο τουρκικό ιστότοπο Ahval, ο οποίος επικαλείται το Veryansın news, ο Γιαϊτζί προτείνει την αλλαγή της ονομασίας του Αιγαίου Πελάγους, καθώς όπως λέει αυτή είναι ελληνική.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομά του Αιγαίου προέρχεται από τον Αιγέα, βασιλιά της Αθήνας και πατέρα του Θησέα, ο οποίος έπεσε και πνίγηκε στα νερά του πελάγους από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Ειδικότερα, συστήνει το Αιγαίο να μετονομαστεί σε «Θάλασσα των νήσων» (Islands Sea) ή Βόρεια Μεσόγειος (Northern Mediterranean).

Επιπλέον είπε πως η περιοχή του Αιγαίου που ανήκει η Τουρκία, μια από τις επτά γεωγραφικές περιοχές της χώρας, θα πρέπει να μετονομαστεί σε δυτική Ανατολία (western Anatolia).

Ο Γιαϊτζί θεωρείτο ένας από τους πιο σκληρούς εθνικιστές και πολέμιος των γκιουλενιστών (FETO) στο στράτευμα, μάλιστα λέγεται ότι είχε εφεύρει το «FETOμετρο» όπου εντόπιζε τους αντιφρονούντες και στη συνέχεια ακολουθούσαν οι απολύσεις και οι διωγμοί. Ωστόσο τον Μάιο, όταν ο Ερντογάν τον υποβάθμισε και οΤζιχάτ Γιαϊτζί παραιτήθηκε από το πόστο του.