Να γιατί η έλλειψη ύπνου είναι τοξική και μπορεί να «σκοτώσει»

Να γιατί η έλλειψη ύπνου είναι τοξική και μπορεί να «σκοτώσει»
alphaspirit via Getty Images

Μπορούμε να ζήσουμε για περίπου τρία λεπτά χωρίς αέρα, τρεις μέρες χωρίς νερό και περίπου 21 μέρες χωρίς φαγητό. Όμως, μεταξύ φαγητού και νερού, υπάρχει κάτι εξίσου σημαντικό για την υγεία μας: ο ύπνος.

Όπως φαίνεται, μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να κοιμηθούμε για περίπου 11 μέρες, ενώ αν ξεπεραστεί αυτό το όριο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θανάτου, σύμφωνα με τo USA Today.

Ο ύπνος είναι από τις πιο σημαντικές ανάγκες του οργανισμού, μια ανάγκη την οποία τείνουμε να παραβλέπουμε. Για πολλά χρόνια, γιατροί και ερευνητές που μελετούσαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δεν είχαν δώσει ακριβή εξήγηση για τον ύπνο, την ποσότητα και τις συνέπειες έλλειψής του στην υγεία μας.

Το 2013, όμως, μια μελέτη από τη Δανία ήρθε να εξηγήσει το μυστήριο γύρω από τον ύπνο. Ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι όσο τα ζώα κοιμούνται, ο εγκέφαλος τους συμπιέζεται. Ο εγκέφαλός μας παίρνει ενέργεια από το αίμα, οπότε όταν το αίμα αντλείται, ο εγκέφαλος «βαραίνει». Την ώρα που κοιμόμαστε, διάφορα μέρη του εγκεφάλου μας δεν λειτουργούν και η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας μειώνει τη διόγκωση στους νευρώνες. Το αίμα του εγκεφάλου υποχωρεί, δημιουργώντας μεγάλους, άδειους χώρους. Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια στον εγκέφαλο, κάνει τον ύπνο σημαντικό για την υγεία μας.

Χωρίς καθόλου ύπνο, οι τοξίνες συσσωρεύονται και μετά από 200 ώρες, μας σκοτώνουν. Στην περίπτωση περιορισμένου ύπνου, αυτές οι τοξίνες μας σκοτώνουν με την πάροδο του χρόνου. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με σοβαρά αίτια και συνέπειες όπως για παράδειγμα η χρόνια κόπωση, η υπερένταση, ενώ μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, πρόσθεση βάρους, κατάθλιψη και έμφραγμα. Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί και με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και άλλες μακροχρόνιες ασθένειες του εγκεφάλου.

Χωρίς τον ύπνο, το μυαλό «υπερφορτώνει» γι’αυτό οι γιατροί συνιστούν να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και όχι πέντε ή έξι επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε να το ελέγξουμε γιατί κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε τον οργανισμό.

Πηγή: USA Today