Να γιατί το στοματικό διάλυμα δεν πρόκειται να μας βοηθήσει σε σχέση με τον κορονοϊό

Ας μάθουμε γιατί το πλύσιμο του στόματος ή της μύτης μας δεν θα αποτρέψει την εισπνοή του ιού.
Portrait of a young woman rinsing her mouth with mouthwash at home
PeopleImages via Getty Images
Portrait of a young woman rinsing her mouth with mouthwash at home

Εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργώντας ενθουσιώδεις αναφορές. Ο λόγος για μια άλλη μελέτη που δείχνει ότι ένα συστατικό που βρέθηκε σε στοματικό διάλυμα μπορεί να σκοτώσει τον κορονοϊό. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν χρειάζονται παρά μονάχα 30 δευτερόλεπτα για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αλλά το στοματικό διάλυμα είναι απίθανο να αποδειχτεί ποτέ λύση για την πανδημία, ή (αποτελεσματικό) σχέδιο προσωπικής προστασίας κάποιου. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά πράγματα μπορούν να σκοτώσουν έναν ιό (όταν έρθουν) σε επαφή μαζί του, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν την πηγή του ιού.

«Οντως, υπάρχουν κάποια δεδομένα - δεν λέω ότι είναι καταπληκτικά δεδομένα - ότι κάποια ουσία απενεργοποιεί ή αναστέλλει την αναπαραγωγή του κορονοϊού», λέει στο CNN ο δρ. Γκράχαμ Σνίντερ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Το αλκοόλ, η χλωρεξιδίνη, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και μια σειρά άλλων ενώσεων μπορούν να σκοτώσουν όλους τους ιούς αν έρθουν σε επαφή μαζί τους ή λίγο μετά (από αυτήν).

Ωστόσο, καμία από τις μελέτες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα δεν δείχνει ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο είτε πρόσληψης, είτε μετάδοσης του ιού, επισημαίνει ο Σνάιντερ.

Στο ανθρώπινο σώμα, ο ιός αναπαράγεται συνεχώς στην άνω αναπνευστική οδό - στη μύτη, στους κόλπους, στο λαιμό, στους βρογχικούς σωλήνες και στους πνεύμονες.

«Είναι ακόμα στη μύτη μας, στο υγρό στις φωνητικές μας χορδές και στους αεραγωγούς των πνευμόνων μας», δηλώνει ο δρ. Ντόναλντ Μίλτον, ο οποίος μελετά τη μετάδοση ιών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

«Δεν μπορούμε να αποστειρώσουμε το στόμα μας»

Ενώ ένα στοματικό διάλυμα ή κάποιο είδος στοματικού ξεπλύματος θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει την ποσότητα του ιού ή των βακτηρίων στο στόμα μας για σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι δυνατόν να αποστειρωθεί ένα ανθρώπινο στόμα και οποιοδήποτε μικρόβιο θα αναπτυχθεί ξανά σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ποτέ (το στόμα μας) δεν πρόκειται να είναι εντελώς απαλλαγμένο από παθογόνα», συμπληρώνει ο ίδιος. «Η χρήση αυτών των στοματικών ξεπλυμάτων δεν θα σταματήσει ουσιαστικά τη διαδικασία της νόσου. Ο ιός θα συνεχίσει να εμφανίζεται».

«Το ίδιο ισχύει και για το υπεριώδες φως», σημειώνει ακόμα ο Σνίντερ. «Ενώ το φως UV από οποιαδήποτε πηγή - τον ήλιο, ένα ηλιακό φως ή πολλές από τις συσκευές αντι-κορανοϊού που βρίσκονται την αγορά - μπορούν να σκοτώσουν τον ιό στις επιφάνειες, δεν μπορούν να μπουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα, δεν μπορούν να σταματήσουν την εμφάνιση περισσότερων ιών αργότερα και δεν μπορούν να σταματήσουν την εκπνοή περισσότερων ιών».

Το στοματικό πλύσιμο ή άλλα απολυμαντικά στόματος επίσης θα κάνουν ελάχιστα για να προστατεύσουν κάποιον από την εισπνοή ιού, δήλωσε η δρ Λιάνα Βεν, ιατρός έκτακτης ανάγκης και επισκέπτης καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Διοίκησης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Αντισηπτικό στην μύτη;

«Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο αναπνευστικό μας σύστημα με δύο τρόπους. Μπορεί να εισέλθει μέσω επαφής, για παράδειγμα, αν αγγίξουμε ένα πόμολο που κάποιος άλλος μόλις άγγιξε ο οποίος έχει κορονοϊό, (και) τότε να αγγίξουμε την μύτη, το στόμα ή τα μάτια μας», λέει η Βεν. «Μπορεί επίσης να εισέλθει μέσω εισπνοής, όταν αναπνέουμε τον ίδιο αέρα με κάποιον που είναι μεταδοτικός. Το πλύσιμο του στόματος ή της μύτης μας δεν θα αποτρέψει την εισπνοή του ιού. Αλλά η χρήση μάσκας κάνει - και το ίδιο ισχύει και για την διατήρηση της φυσικής απόστασης». Η ίδια καταλήγει ότι έπρεπε να εξηγήσει πρόσφατα γιατί η εφαρμογή του αντισηπτικού Purell στη μύτη - κάτι που ακούγεται άβολο και επικίνδυνο καθώς και άχρηστο - δεν θα προστατεύσει κανέναν από μόλυνση.
Είναι μια τόσο αδύναμη θεωρία που ακόμη και εταιρείες όπως η Johnson & Johnson, κατασκευαστές στοματικών διαλυμάτων μεταξύ άλλων, προειδοποίησαν ρητά τους καταναλωτές κατά της ιδέας.

ΠΗΓΗ: cnn.com