ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/10/2018 16:53 EEST

«Nαυαγός» η αξιοπιστία του Διαδικτύου πίσω από το αλαλούμ με τη βράβευση του Τομ Χανκς

Darren Ornitz / Reuters

«Ο Τομ Χανκς βραβεύεται από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την οικονομική συνεισφορά του σε αρχαιολογικές ανασκαφές στη νησίδα Δεσποτικό των Κυκλάδων». 

Η είδηση που έγινε γνωστή χθες, Δευτέρα και έκανε το γύρο του διαδικτύου, αποδεικνύεται ψευδής.

Η υποτιθέμενη επίσκεψη του Χανκς στην Ελλάδα ήταν «προγραμματισμένη» για τις 6 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ώστε ο ηθοποιός να τιμηθεί για τη δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ και συμβολή του στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Την τιμητική διάκριση του δημοφιλούς ηθοποιού δημοσίευσαν πρώτα ο ιστότοπος της ομογένειας Greek Reporter και ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, στο λογαριασμό του στο Twitter. 

Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ρωτήσαμε και λάβαμε...μισές απαντήσεις

Μετά από επικοινωνία της HuffPost Greece με το Γραφείο Τύπου του Ιδρύματος για επιβεβαίωση της είδησης, τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, πληροφορηθήκαμε ότι δεν πρόκειται για διοργάνωση του Νιάρχος και ότι έγινε αναπαραγωγή δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο με λάθος στοιχεία.

Μάλιστα, την Τρίτη το μεσημέρι, αναρτήθηκε και επίσημη ανακοίνωση στη σελίδα του Ιδρύματος στο Facebook, που εξέφραζε την έκπληξη και επαλήθευε ότι οι πληροφορίες είναι fake news, γεγονός που δημοσίευσε και ο ιστότοπος-ανιχνευτής ψευδών ειδήσεων, Ellinika Hoaxes.

Οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου, μας παρέπεμψαν στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, λέγοντας ότι μέσω εκείνων θα λάβουμε πληροφορίες και ότι, πάντως, δεν υπήρχε κάποια διοργάνωση από μέρους του Κ.Π.Ι.Σ.Ν.. Μετά από κλήσεις στη γραμματεία του Ινστιτούτου, καθώς και αναμονή για επικοινωνία με το Γραφείο Τύπου, δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ στα τηλεφωνήματα, ώστε να μάθουμε αν πραγματικά θα πραγματοποιηθεί βράβευση.

Όμως, το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), η Ελληνοαμερικανίδα σύζυγος του Τομ Χανκς, ηθοποιός και τραγουδοποιός Ρίτα Γουίλσον, έγραψε στο Twitter, ότι η ιστορία είναι αναληθής και ότι το ζευγάρι δεν γνωρίζει τον κ. Χατζή. Επιπλέον, επιβεβαίωσε η ίδια ότι ο Τομ δεν θα παραβρεθεί σε τέτοιου είδους εκδήλωση - ούτε έγινε ποτέ δωρεά. Τέλος ζητάει από το Ίδρυμα Νιάρχος να ελέγξει την πηγή της παραπληροφόρησης. 

Την Τρίτη και μετά από σχόλια ακολούθων του στο Twitter, ο κ. Χατζής απολογήθηκε για την ανάρτησή του. 

Υποθέτουμε ότι μετά από όλα αυτά, ο Τομ Χάνκς άνετα μπορεί να εμπνευστεί για ένα νέο κινηματογραφικό σενάριο. Φαρσοκωμωδία.

Sponsored Post