ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/04/2020 11:24 EEST | Updated 28/04/2020 11:33 EEST

«Εκρηξη» πλαγκτόν ανησύχησε το Ναύπλιο

Οι εικόνες προκάλεσαν έντονο προβληματισμό, όμως υπάρχει εξήγηση.

Studio B&G

Εικόνες ασυνήθιστες και συνάμα ανησυχητικές αντίκρισαν περιπατητές σε παραλία του Ναυπλίου καθώς μια πρασινόμαυρη παχύρρευστη ουσία είχε κατακλύσει τον αιγιαλό την Δευτέρα 28 Απριλίου.

Studio B&G

Οι εικόνες σε τμημα της παραλίας προς τη Νέα Κίο στον υδροβιότοπο της περιοχής, που δημοσίευσε η τοπική ιστοσελίδα argolikeseidhseis.gr, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό καθώς πολλοί πίστεψαν πως πρόκειται για κάποιου είδους ρύπανσης από κάποιο πλοίο ή εργοστάσιο. 

Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική.

Πληθυσμιακές «εκρήξεις» του πλαγκτόν (υπερτροφισμός)

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι φυσικές συνθήκες και τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη αφθονία συγκεκριμένων τύπων πλαγκτόν (υπερτροφισμός). Αυτές οι «εκρήξεις» του πλαγκτόν είναι κοινά σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη και μπορούν να αποτελούνται από φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν ή ζελατινώδες ζωοπλαγκτόν, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Οι πληθυσμιακές εκρήξεις του φυτοπλαγκτόν συμβαίνουν όταν το φως του ήλιου και τα θρεπτικά συστατικά είναι διαθέσιμα στα φυτά και έτσι αυτά αναπτύσσονται και αναπαράγονται σε σημείο όπου είναι τόσο πυκνά ώστε η παρουσία τους να αλλάζει και το χρώμα του νερού στο οποίο διαβιούν.

Οι «εκρήξεις» αυτές μπορούν να είναι σύντομες (να αρχίζουν και να τελειώνουν μέσα σε λίγες μέρες) ή μπορούν να διαρκέσουν έως και αρκετές εβδομάδες. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε σχετικά μικρή κλίμακα ή να καλύψουν εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της επιφάνειας του ωκεανού.

(Πηγή: Αργολικές Ειδήσεις)