ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2019 13:22 EEST

Ναύτες σε αμερικανικό υποβρύχιο είχαν «λίστες βιασμού» για γυναίκες συναδέλφους τους

Γυναίκα είπε στους ερευνητές πως οι λίστες την έκαναν να «αναρωτιέται για όλους τους άνδρες στο σκάφος».

ASSOCIATED PRESS

Ναύτες στο δεύτερο υποβρύχιο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που ενσωμάτωσε γυναίκες αξιωματικούς και ναύτες στο ανδρικό του πλήρωμα δημιουργούσαν «λίστες βιασμού» για τις γυναίκες, δημιουργώντας φόβους για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με στρατιωτική έρευνα.

Οι λίστες κυκλοφορούσαν στο USS Florida, ένα υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν πως «χυδαία και σεξιστικά σχόλια και αστεία ήταν ανεκτά, και η εμπιστοσύνη πάνω και κάτω στην ιεραρχία ήταν ανύπαρκτη», σύμφωνα με αναφορά 74 σελίδων πέρυσι που έφτασε στα χέρια του Military.com μέσω αιτήματος στο πλαίσιο της Freedom of Information Act.

O πλοίαρχος Γκρέγκορι Κέρχερ, που ήταν κυβερνήτης του υποβρυχίου τότε, ενημερώθηκε επανειλημμένα από βοηθό τον περασμένο Ιούνιο για την ύπαρξη δύο λιστών με γυναίκες μέλη του πληρώματος. Στη μία οι γυναίκες «βαθμολογούνταν» με 1-4 αστέρια, στην άλλη περιλαμβάνονταν ακατάλληλου σεξουαλικού χαρακτήρα σχόλια δίπλα στο κάθε όνομα, ανάλογα με τη «βαθμολογία», όπως έδειξε η έρευνα.

«Οι φήμες μιας “λίστας βιασμού” κυκλοφορούσαν στο πλήρωμα, σημαντικός αριθμός γυναικών ανησυχούσαν για την ασφάλειά τους και άνδρες- μέλη του πληρώματος που έμαθαν για τη λίστα τη βρήκαν εξίσου απεχθή» έγραψε ο υποναύαρχος Τζεφ Τζάμπλον, τότε διοικητής του Submarine Group 10, στον ανώτερό του, σύμφωνα με το Military.com. «Πολύ λίγοι ήξεραν τι- περιορισμένες- ενέργειες έγιναν» από τον Κέρχερ, σημείωσε.

Αν και ο Τζάμπλον αναφέρθηκε σε μια «λίστα βιασμού», οι πληροφορίες φαίνεται ότι δεν αναφέρονταν συγκεκριμένα σε βιασμό, αλλά έκαναν λόγο για «επιθετική σεξουαλική δραστηριότητα» με τις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα.

«Η σεξουαλικά ακατάλληλη λίστα περιγράφει πολλές γυναίκες του USS Florida με βάση εμφανίσεις, χαρακτηριστικά και πολλαπλές σεξουαλικές πράξεις που οι δημιουργοί της λίστας ήθελαν να κάνουν μαζί τους» σύμφωνα με την αναφορά. «Η λίστα περιγράφει επιθετική σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά δεν αναφέρεται σε μη συναινετικές πράξεις».

Ο Κέρχερ απομακρύνθηκε από το πόστο του τον περασμένο Αύγουστο. Ο λόγος που δόθηκε δημόσια ήταν η απώλεια εμπιστοσύνης εξαιτίας «κακού κλίματος διοίκησης» που προκάλεσε έρευνα, ανέφερε το Naval News. Δεν υπήρξε αναφορά στις λίστες από το ναυτικό.

Απομακρύνθηκαν επίσης δύο ναύτες, είπε στο Military.com η Σάρα Σελφ Κάιλερ, εκπρόσωπος των δυνάμεων υποβρυχίων. «Επιπλέον διοικητικές ενέργειες έγιναν σε βάρος άλλων μελών της διοίκησης για την κακή μεταχείριση της αναφοράς» των λιστών, είπε σχετικά.

Όταν κυκλοφορούσαν οι λίστες υπήρχαν 32 γυναίκες στο «χρυσό πλήρωμα» 173 ατόμων του υποβρυχίου, που είχε ως βάση το Κινγκς Μπέι της Τζώρτζια- που εναλλάσσεται με ένα δεύτερο πλήρωμα.

Στις αρχές του προηγούμενου έτους ο Κέρχερ είχε καυχηθεί για την ευκολία της ενσωμάτωσης των γυναικών στο USS Florida. «Αν προσπαθούσαμε να το κάνουμε 15-20 χρόνια πριν, ξαφνικά, νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο» είχε δηλώσει στη Florida Times-Union. «Δεν θα είχαμε προετοιμαστεί για αυτό, και πιθανότατα δεν θα έχει πάει το ίδιο απρόσκοπτα» είχε προσθέσει.

Σύμφωνα με την έρευνα, ναύτης στο USS Florida είχε δείξει τον Ιούνιο σε μια γυναίκα υπαξιωματικό δύο λίστες, που περιελάμβαναν το όνομα κάθε γυναίκας στο πλοίο με «βαθμολογία» και σεξουαλικά σχόλια. Όπως είπε, οι λίστες ήταν στο δίκτυο υπολογιστών του υποβρυχίου και άνδρες τις ανανέωναν και ψήφιζαν. Η υπαξιωματικός τράβηξε φωτογραφίες και έκανε αναφορά σε ανώτερο. Ωστόσο δεν έγιναν ενέργειες, προβληματίζοντας τις γυναίκες στο υποβρύχιο. Μία είπε στους ερευνητές πως οι λίστες την έκαναν να «αναρωτιέται για όλους τους άνδρες στο σκάφος», ανέφερε το Military.com.

Μετάφραση/ αναδημοσίευση από την αμερικανική έκδοση της HuffPost