70 χρόνια από τη ρίψη ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι

70 χρόνια από τη ρίψη ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι
Visitor bow in front of the Peace Statue at the 70th anniversary of the atomic bombing in Nagasaki, southern Japan Sunday, Aug. 9, 2015. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
Visitor bow in front of the Peace Statue at the 70th anniversary of the atomic bombing in Nagasaki, southern Japan Sunday, Aug. 9, 2015. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
ASSOCIATED PRESS

Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι τιμά την επέτειο των 70 χρόνων από τη ρίψη ατομικής βόμβας που ισοπέδωσε την πόλη αυτή της δυτικής Ιαπωνίας και σκότωσε 74.000 ανθρώπους.

Την 9η Αυγούστου 1945 στις 11:02 η ατομική βόμβα κατέστρεψε το 80% των κτιρίων στο Ναγκασάκι, ανάμεσά τους και τον γνωστό ναό Ουρακάμι, 500 μέτρα από το σημείο όπου εξερράγη.

Ακριβώς την ίδια ώρα οι Ιάπωνες τηρούν ενός λεπτού σιγή. Την επέτειο συνοδεύουν καμπάνες και σειρήνες σε όλο το Ναγκασάκι, άλλοτε σημαντικό εμπορικό κέντρο της Ιαπωνίας που συνέδεε τη χώρα με το εξωτερικό και ήταν γνωστή για τη μεγάλη κοινότητα χριστιανών που ζούσε εκεί.

Η βόμβα «Fat Man» επρόκειτο αρχικά να ριφθεί στην πόλη Κοκούρα, βόρεια του Ναγκασάκι, όπου βρισκόταν ένα σημαντικό εργοστάσιο παραγωγής όπλων. Όμως οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες ανάγκασαν το πλήρωμα του αμερικανικού βομβαρδιστικού B-29 να αλλάξει πορεία.

Τρεις ημέρες νωρίτερα μια πρώτη ατομική βόμβα, η «Little Boy» είχε σκοτώσει 140.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα, στη δυτική Ιαπωνία. Οι δύο βομβαρδισμοί επέσπευσαν την παράδοση της Ιαπωνίας την 15η Αυγούστου 1945 και το τέλος του Πολέμου του Ειρηνικού.

Ο δήμαρχος της πόλης, Τομιχίσα Τάουε, κάλεσε τους αρχηγούς των παγκόσμιων πυρηνικών δυνάμεων--περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα--να επισκεφθούν την πόλη του και τη Χιροσίμα για να δουν από κοντά το αποτέλεσμα από την πυρηνική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ το 1945.

«Κάνω έκκληση από το Ναγκασάκι και απευθύνομαι στον πρόεδρο Ομπάμα και στους επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων και σε όλους τους πολίτες του κόσμου: σας παρακαλώ ελάτε στο Ναγκασάκι και στη Χιροσίμα και δείτε από μόνοι σας ακριβώς τι συνέβη κάτω από εκείνα τα σύννεφα μανιταριού πριν από 70 χρόνια», είπε ο Τάουε στη διάρκεια της τελετής.

Στις 6 Αυγούστου, η Χιροσίμα πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης με την παρουσία της Αμερικανίδας πρεσβευτού στην Ιαπωνία Κάρολιν Κένεντι και της Ρόουζ Γκότεμελερ, υφυπουργού αρμόδιας για τον έλεγχο των εξοπλισμών και των θεμάτων διεθνούς ασφαλείας. Ωστόσο, από την εκδήλωση απουσίαζε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Τον Δεκέμβριο του 1967, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί επίσημα να μην κατασκευάσει, αποκτήσει ή αφήσει να εισέλθουν στο ιαπωνικό έδαφος πυρηνικά όπλα.

Οι ανεξίτηλα σημαδεμένες από τους βομβαρδισμούς πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι με τις εκδηλώσεις που διεξάγονται σε αυτές και επανερχόμενες εκστρατείες βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και συνεχίζουν να υπενθυμίζουν την καταστροφή που προκάλεσαν, παρότι οι χιμπακούσα, οι επιζώντες των δύο επιθέσεων, πλέον λιγοστεύουν όλο και περισσότερο με την πάροδο των ετών.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik)

Δημοφιλή