ΔΙΕΘΝΕΣ
09/06/2016 03:10 EEST | Updated 09/06/2016 03:18 EEST

Αδαμαντωρύχοι ανακάλυψαν ναυάγιο 500 ετών με χρυσό αξίας 9 εκατομμυρίων λιρών στην Ναμίμπια

ASSOCIATED PRESS
This photo shows a detail of Fatimid period gold coins that were found in the seabed in the Mediterranean Sea near the port of Caesarea National Park in Caesarea, Israel, Wednesday, Feb. 18, 2015. A group of amateur Israeli divers have stumbled upon the largest collection of medieval gold coins ever found in the country, dating back to the 11th century and likely from a shipwreck in the Mediterranean Sea. (AP Photo/Ariel Schalit)

Αδαμαντορύχοι που εργαζόντουσαν στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής εντόπισαν ένα ναυάγιο πλοίου 500 ετών φορτωμένο με χρυσά νομίσματα αξίας 9 εκατομμυρίων λιρών.

Ο λόγος για το πλοίο Bom Jesus ή Good Jesus το οποίο ανακαλύφθηκε από γεωλόγους της De Beers τον Απρίλιο του 2008 κοντά στην ακτή Oranjemund της Ναμίμπια.

Πρόκειται για ένα πορτογαλικό πλοίο που απέπλευσε από τη Λισσαβόνα το 1533 με καπετάνιο τον Sir Francisco de Noronha, και εξαφανίστηκε, μαζί με όλο το πλήρωμα του, ενώ ταξίδευε στην Ινδία.

Αρχικά οι γεωλόγοι δε βρήκαν τον θησαυρό καθώς ήταν θαμμένος κάτω από την άμμο αλλά ανακάλυψαν περίεργα κομμάτια από ξύλο και μέταλλο κατά μήκος της παραλίας τα οποία παρέπεμπαν σε ναυαγισμένο πλοίο.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βρετανική Daily Mail, έπρεπε να περάσουν έξι μέρες ώστε να ανακαλύψουν το πρώτο σεντούκι γεμάτο χρυσό.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά ναυάγια όλων των εποχών και προστατεύεται από την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομία της UNESCO.

Το πλοίο περιείχε γερμανικούς ράβδους χαλκού, ελεφαντόδοντο από τη Δυτική Αφρική, ασημένια νομίσματα, ξίφη και μαχαίρια, είδη ένδυσης, χρυσά νομίσματα από την Ισπανία, την Πορτογαλία την Φλωρεντία και την Βενετία και φυσικά σκελετοί.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Dr Dieter Noli στο FoxNews η Κυβέρνηση της Ναμίμπια θα κρατήσει το χρυσό. «Αυτή είναι η κανονική διαδικασία όταν ένα πλοίο βρίσκεται σε μια παραλία. », ανέφερε.