NASA: Ο κορονοϊός μείωσε δραστικά την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα

Μπορεί να μειώθηκε η παραγωγή από το κλείσιμο των εργοστασίων, αλλά μειώθηκε και η ρύπανση.
Twitter

Η Κίνα είναι μια χώρα με σχεδόν 1,4 δις πληθυσμό. Όπως είναι φυσικό είναι από τις πιο βεβαρημένες χώρες όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο κορονοϊός, όμως, που ξεκίνησε από την ασιατική χώρα και έχει προκαλέσει κάτι λιγότερο από 3,000 θανάτους τους τελευταίους τρεις μήνες, φαίνεται πως έκανε κι ένα καλό. Βοήθησε το περιβάλλον να ανασάνει.

Εικόνες δορυφόρου, που δημοσιεύθηκαν από τη NASA δείχνουν τη δραματική μείωση των επιπέδων ρύπανσης στην Κίνα, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού.

Ένας από τους βασικούς λόγους που συνέβη αυτό είναι γιατί πολλές βιομηχανικές μονάδες αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστές, μετά από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές. Αν και η παραγωγή έχει μειωθεί, σημειώνεται ότι έχουν μειωθεί δραστικά και τα επίπεδα μόλυνσης.

Σύμφωνα με τον Independent, οι εικόνες δείχνουν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, ενός τοξικού αερίου που εκπέμπεται από οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες βιομηχανικές μονάδες, να έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τη μαζική καραντίνα, που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν και παρατήρησαν τα επίπεδα μόλυνσης τις πρώτες τρεις βδομάδες του Ιανουαρίου και ύστερα κατά το διάστημα 10-25 Φεβρουαρίου. ”Η πρώτη μείωση παρατηρήθηκε στην Γουχάν και ύστερα εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μια τόσο δραματική πτώση, σε μια τόσο μεγάλη έκταση”, σχολίασε η Φέι Λιου επιστήμονας της NASA.

Σημειώνεται, ότι η μόλυνση που προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου είναι από τις βασικότερες αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Δημοφιλή