National Emergency Library: Ελεύθερη πρόσβαση σε 1,4 εκατ. βιβλία (και μια ιστορία από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο)

Όταν το 1942 αμερικανικές βιβλιοθήκες, εκδότες και βιβλιοπώλες ένωσαν τις δυνάμεις σε ένα παράτολμο εγχείρημα.
Tashi-Delek via Getty Images

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση The Internet Archive, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, προχώρησε εν μέσω πανδημίας και ενώ βρίσκονται σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι, στην πρωτοβουλία δωρεάν διαδικτυακής πρόσβασης στα 1,4 εκατομμύρια βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης της.

Ειδικότερα, εγκαινίασε πλατφόρμα στην οποία έδωσε το όνομα National Emergency Library, δίνοντας τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε ερευνητές, ιστορικούς, ακαδημαϊκούς, άτομα χωρίς δυνατότητα εκτύπωσης και στο ευρύ κοινό.

Η ελεύθερη πρόσβαση έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου ή, έως τη λήξη του εθνικού συναγερμού στις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι παύουν να ισχύουν οι λίστες αναμονής.

Αν και η National Emergency Library λειτουργεί στις ΗΠΑ, μπορεί να την αξιοποιήσει οποιοσδήποτε έχει σύνδεση στο διαδίκτυο. «Λόγω του εθνικού μας συναγερμού, το σύστημα βιβλιοθηκών έρχεται να βοηθήσει εκείνους που υποχρεώνονται να μαθαίνουν από το σπίτι» δήλωσε ο Μπρούστερ Λούρτον Καλ, ιδρυτής του The Internet Archive.

Στην ερώτηση, εάν έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν, το The New Yorker απαντά πώς όχι, παρότι όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα το 1942, βιβλιοθήκες, εκδότες και βιβλιοπωλεία ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα τολμηρό εγχείρημα: Να πουλήσουν φτηνά βιβλία σε Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν όπου γης. Δημιούργησαν έναν φορέα, το Συμβούλιο για Βιβλία εν καιρώ Πολέμου, συγκέντρωσαν πάνω από χίλιους τίτλους (κάθε εκδότης έδωσε τους σημαντικότερους συγγραφείς του), από «Τα Χρόνια» της Βιρτζίνια Γουλφ μέχρι τον «Μεγάλο Ύπνο» του Ρέιμοντ Τσάντλερ, πουλώντας κάθε βιβλίο στην τιμή των έξι σεντς (σε στρατιώτες, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του αμερικανικού στρατού).

Πριν από μερικά χρόνια το The Atlantic ανέφερε ότι, το Συμβούλιο απέστειλε μέσα σε τέσσερα χρόνια περισσότερα από 120 εκατ. βιβλία, δημιουργώντας επί της ουσίας ένα έθνος αναγνωστών. Η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής αποτυπώνεται σε επιστολές ανδρών και γυναικών που υπηρετούσαν στον αμερικανικό στρατό, προς το Συμβούλιο, το αρχείο του οποίου φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Η Έμιλι Γκραφ, εκδότρια στον οίκο Simon & Schuster, εντόπισε μεταξύ άλλων, το γράμμα ενός πλοιάρχου ο οποίος έγραφε «Είμαστε ζωντανοί χάρη στα βιβλία».

Το Συμβούλιο ωστόσο, πήγε ένα βήμα παραπέρα: Ανέθεσε στον βραβευμένο με Πούλιτζερ, ποιητή Στίβεν Βίνσεντ Μπένετ να γράψει ένα θεατρικό έργο για τη σκοτεινή μέρα (10 Μαΐου 1933), λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στη εξουσία, που οι Ναζί έστειλαν στην πυρά περισσότερα από 20.000 βιβλία στην πλατεία της Όπερας του Βερολίνου. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των βιβλίων που κάηκαν ήταν έργα των Μπέρτολντ Μπρεχτ, Χάινριχ Μαν, Μαρσέλ Προυστ, Βίκτορ Ουγκό, Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, Άλμπερτ Αϊνστάιν και Ζίγκμουντ Φρόιντ. Στην ένατη (μαύρη) επέτειο, τον Μάιο του 1942, το έργο του Μπένετ «They Burned the Books» μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του NBC, όπου ένας εκ των αφηγητών θέτει στην αρχή το ερώτημα «Γιατί μας νοιάζουν τα βιβλία;». Το Συμβούλιο έκανε και ραδιοφωνική εκπομπή, με τον εύγλωττο τίτλο «Τα βιβλία δεν πεθαίνουν ποτέ».

Με πληροφορίες από The New Yorker

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Δημοφιλή