Μετά τη Βαλτική, νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Μετά τη Βαλτική, νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει σε είσοδο αμερικανικού πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα με μέτρα που δεν προσδιορίστηκαν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση με στόχο την κλιμάκωση των εντάσεων εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Porter εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα προ ολίγων ημερών. Σύμφωνα με το USNI News του US Naval Institute, πρόκειται για την πρώτη είσοδο αμερικανικού σκάφους επιφανείας στον Βόσπορο φέτος, στο πλαίσιο της εν εξελίξει επιχείρησης Atlantic Resolve, η οποία προέκυψε λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 και περιλαμβάνει εναλλαγή παρουσίας σκαφών του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με διάφορες επιχειρήσεις και ασκήσεις. Σημειώνεται ότι η πρόσφατη είσοδος του σκάφους στη Μαύρη Θάλασσα ενόχλησε πολύ τη Μόσχα, καθώς είναι εξοπλισμένο με ένα νέο πυραυλικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι ένας άλλος λόγος εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης τον τελευταίο καιρό είναι οι συνεχιζόμενες εργασίες πάνω στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που υποστηρίζεται πως έχει σκοπό την προστασία από πυραυλικές επιθέσεις από τη Μ. Ανατολή, ενώ το Κρεμλίνο εκτιμά ότι στόχο έχει την εξουδετέρωση/ μείωση της αποτρεπτικής ισχύος του πυρηνικού του οπλοστασίου. Παράλληλα, τεταμένο είναι το κλίμα και στη Βαλτική.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε στον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η Συμμαχία πρέπει να κάνει περισσότερα στη Μαύρη Θάλασσα, για να αντιμετωπιστεί η ισχυρή ρωσική παρουσία στην περιοχή. Μιλώντας σε στρατιωτικούς ηγέτες βαλκανικών χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως είπε στο Στόλτενμπεργκ πως «είστε απόντες από τη Μαύρη Θάλασσα, που έχει γίνει σχεδόν ρωσική λίμνη. Αν δεν δράσουμε τώρα, η ιστορία δεν θα μας συγχωρέσει». Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, η περιοχή δείχνει να αποτελεί επίκεντρο σημαντικής αύξησης των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων σε σχέση με το 2010. Τότε, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, με βάση τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, ήταν ο πιο «αδύναμος κρίκος» της ρωσικής ναυτικής ισχύος. Σήμερα έχουν επενδυθεί 68 δισ. ρούβλια (1 δισ. δολάρια) για εκσυγχρονισμό ως το 2020, και από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και μετά πάνω από δέκα σκάφη έχουν αποσταλεί εκεί, περιλαμβανομένων υποβρυχίων, πυραυλοφόρων κορβετών, φρεγατών κ.α. Βάσει του δόγματος της Μόσχας, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι επιφορτισμένος με την ενίσχυση της παρουσίας της χώρας σε Μεσόγειο, Σουέζ και Ατλαντικό- και δοκιμάζει τις δυνατότητές του στη Συρία. Από πλευράς του το ΝΑΤΟ επιδιώκει να καθησυχάσει τις συμμαχικές χώρες στην περιοχή, διεξάγοντας επίσης αυξημένες περιπολίες, με αεροπορικά και θαλάσσια μέσα.

Αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού Ναυτικού δήλωσαν την Τετάρτη σε δημοσιογράφους πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν δύο αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο αυτόν τον μήνα, εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, καθώς η Ουάσινγκτον προβαίνει και αυτή σε κινήσεις απέναντι στις ρωσικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με το RIA, ο Αντρέι Κελίν, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για «επίδειξη δύναμης» από τη Δύση.

Δημοφιλή