ΔΙΕΘΝΕΣ
20/08/2020 08:45 EEST

Στην εντατική με συμπτώματα δηλητηρίασης ο Αλεξέι Ναβάλνι

″Νομίζουμε ότι ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με ουσία που μπήκε στο τσάι του” δήλωσε η εκπρόσωπός του.

DIMITAR DILKOFF via Getty Images
Δεν είναι η πρώτη φορά που νοσηλεύεται με συμπτώματα δηλητηρίασης.

Ο ηγέτης της Ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, μεταφέρθηκε σήμερα σε νοσοκομείο της Σιβηρίας, με συμπτώματα δηλητηρίασης. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, υποχρεώθηκε σε επείγουσα προσγείωση.

Σύμφωνα με την Κίρα Γιάρμις, ο Ναβάλνι, 44 ετών, είναι αναίσθητος και νοσηλεύεται στην εντατική. Τα συμπτώματα της έντονης αδιαθεσίας εμφανίστηκαν κατά την διάρκεια πτήσης από την πόλη Τομσκ της Σιβηρίας στη Μόσχα.

Μετά την επείγουσα προσγείωση στο Ομσκ, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα που δείχνουν δηλητηρίαση.

″Νομίζουμε ότι ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με ουσία που μπήκε στο τσάι του” έγραψε η Γιάρμις στα κοινωνικά δίκτυα. ”Ηταν το μόνο πράγμα που είχε πιεί από το πρωί...”

Η Γιάρμις θύμισε το περιστατικό του 2019, όταν ο Ναβάλνι έπαθε αλλεργικό σοκ και ένας γιατρός δήλωσε ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε δηλητηρίαση από άγνωστη χημική ουσία.

Ο Ναβάλνι, δικηγόρος και ακτιβιστής εναντίον της διαφθοράς, έχει φυλακιστεί αρκετές φορές κατηγορούμενος για τη διοργάνωση διαδηλώσεων εναντίον του Κρεμλίνου. Το 2012 και το 2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι οι τότε συλλήψεις του Ναβάλνι είχαν πολιτικά κίνητρα και παραβίαζαν τα δικαιώματά του - αποφάσεις τις οποίες η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει αμφιλεγόμενες.