Νέα ανακάλυψη στη μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου ρίχνει φως στον πολιτισμό των Μάγια

Νέα ανακάλυψη στη μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου ρίχνει φως στον πολιτισμό των Μάγια
Ho New / Reuters

Σε μία μεγάλη ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι που εξερευνούν τη μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου που βρίσκεται στο Μεξικό. Ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται ανθρώπινα οστά ηλικίας τουλάχιστον 9.000 ετών και οστά ζώων που χρονολογούνται από την Εποχή των Παγετώνων.

Η ανακάλυψη, που θα μπορούσε να ρίξει φως στον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια, έρχεται μετά τη σύνδεση μεταξύ δύο υποβρυχίων σπηλαίων στα ανατολικά του Μεξικού στην οποία προχώρησε μία ομάδα δυτών.

Η χερσόνησος του Γιουκατάν είναι γεμάτη με μνημειακά ερείπια του πολιτισμού των Μάγια, οι πόλεις των οποίων είναι τοποθετημένες σε ένα τεράστιο δίκτυο δολινών που συνδέονται με υπόγεια ύδατα και είναι γνωστές ως cenotes.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν 248 cenotes σε ένα δίκτυο σπηλαίων 347 χιλιομέτρων, κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο Tulum, που είναι γνωστό ως Sac Actun. Από τους 200 αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ανακαλύψει εκεί, οι 140 περίπου ανήκουν στους Μάγια. Όπως σημειώνει το Reuters, ορισμένες cenotes απέκτησαν ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία για τους Μάγια των οποίων οι απόγονοι εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή.

Εκτός από ανθρώπινα λείψανα, οι ερευνητές ανακάλυψαν σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού του Μεξικού, γιγάντια λείψανα αρχαίων ελεφάντων και αρκούδων από την Πλειστόκαινο περίοδο.

«Χωρίς αμφιβολία, είναι ο πιο σημαντικός υποθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος στον κόσμο», δήλωσε ο Guillermo de Anda, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH) και διευθυντής του Gran Acuifero Maya (GAM), ενός προγράμματος που είναι αφιερωμένο στην μελέτη και τη διαφύλαξη των υπόγειων υδάτων της χερσονήσου του Γιουκατάν. Σύμφωνα με το INAH, τα επίπεδα νερού αυξήθηκαν κατά 100 μέτρα προς το τέλος της Εποχής των Παγετώνων με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το δίκτυο των σπηλαίων και να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση των οστών.

Σημειώνεται ότι η Πλειστόκαινος γεωλογική περίοδος, η πιο πρόσφατη Εποχή των Παγετώνων, ξεκίνησε πριν από 2.6 εκατομμύρια χρόνια και τελείωσε πριν από περίπου 11.700 χρόνια.

(Με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή