ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/05/2019 15:06 EEST | Updated 22/05/2019 15:07 EEST

Νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ από τις 28 Μαϊου - Τι θα γίνει με τα παλιά

Και σε λίγο θα έρθει και η 3η γενιά ευρώ.

ASSOCIATED PRESS

Η Τρίτη 28 Μαϊου θα είναι η πρώτη ημέρα κυκλοφορίες των νέων χαρτονομισμάτων των 100 και 200 ευρώ τα οποία διαθέτουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, με χαρακτηριστικότερο το ολόγραμμα στην πάνω δεξιά γωνία.

Συνολικά τα χαρτονομίσματα που θα κυκλοφορήσουν είναι αξίας 2,3δις ευρώ (για τα 100) και 700εκατ. για τα 200 ενώ η πρώτη σειρά των δύο αυτών χαρτονομισμάτων θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και η απόσυρσή τους θα γίνει σταδιακά.

Σημειώνεται πως με τα δύο καινούρια χαρτονομίσματα ολοκληρώνεται η κυκλοφορία της σειράς «Ευρώπη» των ευρωχαρτονομισμάτων δεύτερης γενιάς ενώ οι ΕΚΤ εξετάζει και την κυκλοφορία τρίτης γενιάς προκειμένου να καταπολεμηθεί με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία η παραχάραξη. με στόχο την ακόμα πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της παραχάραξης. 

Εάν εξετάσουμε υπό γωνία τα νέα χαρτονομίσματα, γίνονται ορατά μικρά σύμβολα του ευρώ, καθώς και η αξία του χαρτονομίσματος ενώ είναι ορατό και από τις δύο πλευρές το υδατογράφημα που απεικονίζει την πριγκίπισσα Ευρώπη.

Ακολουθούν φωτογραφίες των χαρτονομισμάτων ενώ στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ μπορείτε να δείτε αναλυτικά κάθε λεπτομέρεια με τα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας. 

ecb
Huffpost GR

Πηγές: DW, BBC