ΔΙΕΘΝΕΣ
10/07/2018 11:43 EEST | Updated 10/07/2018 13:36 EEST

Νέα διάσωση προσφύγων και μεταναστών προκαλεί εκνευρισμό στην ιταλική κυβέρνηση που απειλεί να τιμωρήσει τους «ταραχοποιούς»

Handout . / Reuters

Μια ακόμη διάσωση περίπου 66 προσφύγων και μεταναστών ανοιχτά των ακτών της Λιβύης προκαλεί εκνευρισμό στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία δηλώνει πως θα «τιμωρήσει τους ταραχοποιούς». 

Οι διασωθέντες αρχικά επιβιβάσθηκαν στο ιταλικό εμπορικό πλοίο «Vos Thalassa» αλλά, όταν τους ανακοινώθηκε ότι θα παραδίδονταν στην λιβυκή ακτοφυλακή, υιοθέτησαν απειλητική στάση προς το πλήρωμα. Αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο στρατιωτικό πλοίο Diciotti και η ακτοφυλακή της Ρώμης έδωσε, τελικά, άδεια για ελλιμενισμό στην Ιταλία.

Η έγκριση δόθηκε παρά την αρχική αρνητική στάση του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Ο υπουργός υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, πάντως, τόνισε ότι διεξάγονται έρευνες για να τιμωρηθούν όσοι μετανάστες απείλησαν το πλήρωμα του ιταλικού εμπορικού πλοίου, κάνοντας λόγο για «ταραχοποιούς».

 

Το «πολιτικό ζήτημα» που θέτει ο Σαλβίνι στα υπόλοιπα μέλη της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι «η ιταλική ακτοφυλακή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λιβυκή, ιδίως εάν οι συνάδελφοι από την Αφρική έχουν ήδη λάβει δράση». 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, huffpost.it & nytimes.com)