Νέα δικαστική έρευνα και γενετική ανάλυση για τη σορό του Λόρκα

Η ανάλυση της σημαίας σημαίας, με την οποία ενδέχεται να είχε καλυφθεί το σώμα του ποιητή
NurPhoto via Getty Images

Η Αργεντίνα δικαστής Μαρία Σερβίνι ντε Κουμπρία, υπεύθυνη για τη μοναδική έρευνα στον κόσμο, η οποία ασχολείται με τα εγκλήματα του Φρανκισμού στην Ισπανία, αναμένει τη γενετική ανάλυση του υλικού μιας σημαίας, με την οποία ενδέχεται να είχε καλυφθεί το σώμα του ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα μετά την εκτέλεσή του από τις δυνάμεις του Ισπανού δικτάτορα, στις 18 Αυγούστου του 1936.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Público, την ανάλυση πραγματοποιεί το μη κυβερνητικό επιστημονικό ίδρυμα «Ομάδα Δικαστικής Ανθρωπολογίας της Αργεντινής (EAAF)», το οποίο τα τελευταία 34 χρόνια έχει βοηθήσει να ανακτηθούν και αναγνωριστούν σε 40 χώρες τα λείψανα ανθρώπων που πέθαναν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια πολιτικής βίας.

Μετά τη δημοσίευση άρθρου στην τοπική εφημερίδα La Nación τον Αύγουστο του 2018, η δικαστής ενημερώθηκε ότι σε ένα ιδιωτικό μουσείο της κοινότητας Παρέρα, στην αργεντίνικη Πάμπα, φυλάσσεται μία σημαία που πιστεύεται ότι με αυτήν είχε τυλιχθεί το άψυχο σώμα του δολοφονημένου ποιητή. Ο Ντομινίκ Μοράν, ένας Ισπανός πολιτοφύλακας που βρισκόταν στη Γρανάδα και πιο συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή όπου εκτελέσθηκε ο Γκαρθία Λόρκα, διηγήθηκε πως ο επικεφαλής του είχε λυπηθεί στη θέα του άψυχου σώματος του μεγάλου δραματουργού και είχε καλύψει τη σορό του με τη σημαία, λίγο προτού την τοποθητήσουν στον ομαδικό τάφο.

Ο Μόραν, ο οποίος απολύθηκε από το στράτευμα λόγω κώφωσης από έκρηξη βόμβας, μετανάστευσε αργότερα στην Αργεντινή. Δεν είναι σαφείς οι συνθήκες για το πώς κατόρθωσε και απέκτησε τη σημαία. Αλλά αυτό το κομμάτι υφάσματος, το οποίο στη συνέχεια πλύθηκε από τη νύφη του παλιού πολιτοφύλακα, φέρει τρεις τρύπες από σφαίρες και κηλίδες αίματος που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στη σορό του ποιητή, του οποίου ο τάφος ακόμη αγνοείται. Μετά την πληροφόρησή της για την ύπαρξη της σημαίας, η δικαστής Σερβίνι, διέταξε την παράδοσή της από το μουσείο El Tordillo και μετέπειτα εξέτασή της.

Μόλις αποκτηθεί η ανάλυση υλικού της σημαίας, η δικαστής προτίθεται να διασταυρώσει τα ευρήματα με το δείγμα κάποιου κοντινού συγγενούς του Λόρκα. Γνωρίζοντας ότι κάποιοι συγγενείς του δεν έχουν πρόθεση να συνεργασθούν, η Σερβίνι εξετάζει και το ενδεχόμενο να ζητήσει τη συνδρομή των αμερικανικών Αρχών, ώστε να εκταφεί η σορός του πατέρα, ή του αδελφού του. Εάν το DNA αντιστοιχεί σε άρρενα, θα χρειαστεί να εξετασθεί ο κατάλληλος συσχετισμός με μέλος της οικογένειας.

Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας από την Σερβίνι, ο φάκελος για τα εγκλήματα επί Φράνκο περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αναφορές για 147 σορούς και περισσότερους από 29.200 τάφους και έχει συγκεντρώσει πολλά έγγραφα και τεκμήρια.

Στο μεταξύ, η δικαστής παρέλαβε έκθεση από το Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία επιβεβαιώνεται πως το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο, κατόπιν οδηγίας του 5ου τμήματός του, απέρριψε τις τελευταίες δύο αιτήσεις δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί από την Αργεντινή. Σε μία από αυτές, το αίτημα αφορούσε την ανάκριση του πρώην υπουργού του Φράνκο Ροδόλφο Μαρτίν Βίλια και η δικαστής είχε ζητήσει να της επιτραπεί να ταξιδεύσει στην Ισπανία στο μεταξύ 22 και 26 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορεί να παραστεί την ανάκρισή του ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου. Η Σερβίνι είχε βασιστεί στην ευνοϊκή στάση της Ισπανίδας Υπουργού Δικαιοσύνης Ντολόρες Κοσπέδαλ, η οποία είχε τονίσει πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα επεξεργαστεί όλα τα αιτήματα για συνδρομή, συμμορφούμενη στο διεθνές δίκαιο. Η εν λόγω δήλωση καλής θέλησης δεν συγκίνησε όμως το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Το δεύτερο αίτημα συνδρομής της Σερβίνι αφορούσε ακριβώς την αποστολή της δικογραφίας και των στοιχείων που αφορούσαν την εξαφάνιση και τον θάνατο του Λόρκα από το ισπανικό υπουργείο των Εσωτερικών. «Το όχι μας ανακοινώθηκε προ ολίγου καιρού, όμως εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες», σχολίασαν δικαστικές πηγές της Αργεντινής.

(Με πληροφορίες από το Público, το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή