ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2018 09:14 EEST | Updated 11/05/2018 07:27 EEST

Νέα επιδημία Έμπολα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έκτακτα μέτρα από τις γείτονες χώρες

Baz Ratner / Reuters

Kρούσματα αιμορραγικού πυρετού αναφέρθηκαν σε μια περιοχή του Κονγκό, η οποία αντιμετωπίζει επιδημία του ιού Έμπολα από τον Δεκέμβριο με τους πρώτους θανάτους να καταγράφονται τον Ιανουάριο, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι πέθαναν σε μια περιοχή του βορειοδυτικού ΛΔ Κονγκό, όπου αξιωματούχοι του τομέα υγείας έχουν πλέον επιβεβαιώσει ξέσπασμα του Έμπολα. Μόνο δύο από τις περιπτώσεις αυτές έχουν επιβεβαιωθεί από εργαστήριο της Κινσάσα.

Αυτή είναι η ένατη φορά που ο Έμπολα εμφανίζεται στην τεράστια και δασώδη χώρα της Αφρικής από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά κοντά στον ανατολικό ποταμό Έμπολα τη δεκαετία του ’70. Πριν από λιγότερο από έναν χρόνο οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ένα ξέσπασμα του Έμπολα.

″Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα κρούσματα αναφέρθηκαν από τον Δεκέμβριο και οι πρώτοι θάνατοι τον Ιανουάριο, αλλά ακόμη δεν έχει διακριβωθεί η σχέση ανάμεσα στους θανάτους και στην επιδημία”, δήλωσε ο Γιουτζίν Καμπάμπι στο Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έμπολα. Ελπίδα για πρώτη φορά από το νέο εμβόλιο. Τι λέει ο υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αναζητά τα μέσα για την καταπολέμηση του

Κασάι, ΛΔ του Κογκό. Εκεί που η βία προκαλεί μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις για την οποία δεν έχουμε ακούσει τίποτα

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει στείλει μια ομάδα 12 εμπειρογνωμόνων στην περιοχή για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα χωριά που επλήγησαν και να προσφέρουν τα μέσα καταπολέμησης της επιδημίας.

Τα συμπτώματα της νόσου συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένοι αρχίζουν να εμφανίζουν εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: ποσοστό 50% έως και 90% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό, καταλήγει συνήθως στον θάνατο.

Η χειρότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία έληξε πριν από δύο χρόνια στη Δυτική Αφρική αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 11.300 νεκρούς και μολύνοντας άλλους 28.600 στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)