Νέα εποχή στη θεραπείας της ημικρανίας

Η ημικρανία είναι μια συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου που εντοπίζεται συνήθως στο μισό μέρος του κεφαλιού και μπορεί να διαρκέσει ώρες ή καμιά φορά και μέρες. Ο πόνος είναι αρκετά δυνατός και συνοδεύεται από ναυτία και εμετό.

Παρότι ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί την ημικρανία δεν έχει αποσαφηνιστεί, είναι γνωστό ότι η συγκέντρωση της σεροτονίνης στο αίμα πέφτει στη διάρκεια της ημικρανικής κρίσης, γεγονός το οποίο πυροδοτεί την απελευθέρωση ουσιών που προκαλούν πονοκέφαλο. Η ημικρανία τείνει να εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και αρχίζει στην εφηβική και νεανική ηλικία. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 12-28% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή ημικρανία.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κεφαλαλγίες συνηθίζουν να παίρνουν κάθε λογής παυσίπονα που, ενώ στην αρχή φαίνεται να προσφέρουν ανακούφιση, σιγά σιγά παύουν να λειτουργούν θεραπευτικά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αυξάνει τις δόσεις. Αυτή η κατάχρηση φαρμάκων μπορεί να εντείνει τους πονοκεφάλους και να προκαλέσει νέες κρίσεις. Γι’ αυτό η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται από την επιλογή των σωστών φαρμάκων με την προϋπόθεση να είναι ανεκτά από τον οργανισμό κάθε ασθενή.

Ωστόσο, μια νέα εποχή θεραπείας για τους ανθρώπους που υποφέρουν από πονοκεφάλους μοιάζει να ξεκινά με τα ειδικά φάρμακα νεότερης γενιάς που χορηγούνται από νευρολόγους. Το πρώτο φάρμακο που παρασκευάστηκε για την πρόληψη των ημικρανιών εγκρίθηκε πρόσφατα από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Πρόκειται για μια μηνιαία ένεση με συσκευή παρόμοια με στυλό ινσουλίνης. Έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής επιτυχής σε άτομα που είχαν αποτύχει ακόμα και σε τέσσερις προηγούμενες προληπτικές θεραπείες.

Η Φαρμακευτική εξακολουθεί να είναι ένα πεδίο διαρκών ανακαλύψεων γι’ αυτό αποτελεί ένα επάγγελμα που συναρπάζει τους νέους και τους δίνει σημαντικές προοπτικές σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για ένα δυναμικό επάγγελμα με συνεχή εξέλιξη και επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς και έναν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει ένα σύγχρονο και εξελιγμένο πρόγραμμα σπουδών στη Φαρμακευτική υποστηριζόμενο από άριστα καταρτισμένο προσωπικό και υπερσύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για την εκπαίδευση των φοιτητών τόσο στα παραδοσιακά φαρμακευτικά αντικείμενα όσο και στις νέες τεχνολογίες που καθοδηγούν τις εξελίξεις. Το πρόγραμμα είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών και συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο Παγκόσμιο Κατάλογο Φαρμακευτικών Σχολών και στο δίκτυο ακαδημαϊκών υπηρεσιών της ομοσπονδίας.

Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτό που τους ενδιαφέρει μέσα από πολλές επαγγελματικές επιλογές. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται: απασχόληση σε ιδιόκτητο φαρμακείο, στη βιομηχανία φαρμάκων, στους τομείς παραγωγής, ελέγχου ποιότητας, της έρευνας και ανάπτυξης, στη φαρμακευτική διοίκηση, σε εμπορικά εργαστήρια έρευνας και εκπαίδευσης, σε βιομηχανίες τροφίμων ή βιοτεχνολογίας, αλλά και σε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής, υγειονομικού υλικού και ιατρικών συσκευών. Επιπλέον, έχουν το δικαίωμα λήψης άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού στην Κύπρο, Ελλάδα καθώς και στην υπόλοιπη ΕΕ, πράγμα που τους κατοχυρώνει επαγγελματικά, αφού πρώτα επιτύχουν σε συγκεκριμένες εξετάσεις του αρμόδιου φορέα. Παράλληλα, όσοι το επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν να εξελίσσονται αποκτώντας περαιτέρω εξειδίκευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ακολουθώντας το αντικείμενο που προτιμούν και ταυτόχρονα την αρχή για μια λαμπρή σταδιοδρομία στο μέλλον.