Νέα έρευνα ανακαλύπτει καινούργιο όφελος για την υγεία μας από τον εμβολιασμό

Κι αυτό παρατηρείται μετά από την πρώτη δόση.
.
VioletaStoimenova via Getty Images
.

Το να εμβολιαστούμε απέναντι στον κορονοϊό παρέχει ένα προφανές και σημαντικό όφελος για την υγεία μας: Μας προστατεύει από το να αρρωστήσουμε σοβαρά ή να πεθάνουμε εάν έρθουμε σε επαφή με τον ιό.

Αυτό, από μόνο του, είναι εκπληκτικό. Αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου υπάρχει κι ένα ακόμα εντυπωσιακό όφελος από τον εμβολιασμό: και δεν πρέπει να απορριφθεί: Οι άνθρωποι που εμβολιάζονται μπορεί να βιώσουν σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, οι ερευνητές παρακολούθησαν άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου για τον κορονοϊό μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν υποβληθεί σε εμβολιασμό ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια ήπιας ή σοβαρής κατάθλιψης από εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σκόπευαν να εμβολιαστούν αλλά δεν είχαν ακόμη μπορέσει (να το κάνουν).

Και δεδομένου ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική, είναι ένας άλλος λόγος για όλους όσους έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν (να το πράξουν).

Πώς η πανδημία ζημίωσε την ψυχική μας υγεία

Οι έρευνες στις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία τους τελευταίους 18 μήνες της πανδημίας παρουσίασαν ανησυχητικές αυξήσεις σε ζητήματα ψυχικής υγείας, που συχνά συμπίπτουν με αυξήσεις κρουσμάτων.

Το καλοκαίρι του 2020, για παράδειγμα, περίπου 4 στους 10 Αμερικανούς ενήλικες δήλωσαν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας ή (ζητήματα) κατάχρησης ουσιών. Αυτό ίσχυε περίπου για 1 στους 10 ενήλικες πριν από την πανδημία.

Και οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει από την έναρξη της πανδημίας ότι (ο ιός) προσθέτει στο χρόνιο άγχος εκατομμυρίων Αμερικανών που ήταν ήδη σε μειονεκτική θέση πριν από τον Covid, αποκαλώντας το «εθνική κρίση».

«Όπως συνέβη πριν από την πανδημία, οι ενήλικες με κακή γενική υγεία (αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία) συνεχίζουν να αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά άγχους και/ή κατάθλιψης από τους ενήλικες με καλή γενική υγεία», ανέφερε μια έκθεση του Φεβρουαρίου από το Ιδρυμα Kaiser Family.

Γιατί ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυξάνονται οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τις εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας ως την μοναξιά.

Και η νέα μελέτη δεν μπορεί να εξηγήσει με ακρίβεια γιατί οι άνθρωποι που εμβολιάζονται φαίνεται να βιώνουν βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, αλλά εκείνοι που την εκπόνησαν αναφέρουν ότι (ο λόγος) είναι πιθανώς ένας συνδυασμός παραγόντων.

Τα άτομα που εμβολιάζονται μπορεί να ανησυχούν λιγότερο για (ενδεχόμενη) μόλυνση. Μπορεί να είναι πιο ενεργά κοινωνικά ή να δοκιμάζουν νέες ευκαιρίες εργασίας, γράφουν εκείνοι που διενήργησαν την έρευνα. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η απομόνωση ήταν ένας σημαντικός (αρνητικός) παράγοντας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και αυτός είναι ένας λόγος που οι ιατρικές ομάδες έχουν πιέσει πολύ για να επιστρέψουν τα παιδιά στις τάξεις αυτό το φθινόπωρο, για παράδειγμα.

Τα νέα ευρήματα σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός είναι πανάκεια ή ότι το να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα θα προσφέρει σε εκατομμύρια Αμερικανούς την υποστήριξη ψυχικής υγείας που χρειάζονται. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει απλώς να γίνουν κατανοητά ως «βραχυπρόθεσμα άμεσα αποτελέσματα της λήψης της πρώτης δόσης εμβολίου».

Ωστόσο, σημειώνουν ότι η συνολική επίδραση του εμβολιασμού στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπόρεσε να καταγράψει η μελέτη, καθώς θα μπορούσε να επεκταθεί και σε μη εμβολιασμένα άτομα. Οι άνθρωποι που δεν εμβολιάζονται οι ίδιοι μπορεί να αισθάνονται ακόμα λιγότερο φόβο και ανησυχία για τα αγαπημένα τους πρόσωπα να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν και να επωφεληθούν από τις κοινωνικές και οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει ο ευρύς εμβολιασμός, γράφουν εκείνοι που εκπόνησαν την έρευνα.

Κάτι που δείχνει για άλλη μια φορά ότι ο εμβολιασμός δεν αφορά μόνο τη δική μας υγεία. Αφορά τη βελτίωση της υγείας όλων μας.