Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα φίδια είχαν πόδια για 70 εκατομμύρια χρόνια πριν τα χάσουν

Και πώς τελικά τα έχασαν;
Elisa Sferrazza / EyeEm via Getty Images

Η εξέλιξη των φιδιών έχει απασχολήσει εδώ και χρόνια τους επιστήμονες καθώς οι ίδιοι γνώριζαν πως τα εν λόγω ερπετά κάποτε είχαν άκρα, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου προσαρμόστηκαν να ζήσουν χωρίς αυτά.

Τα ευρήματα που έχει βέβαια στα χέρια της η επιστημονική κοινότητα δεν αφήνει περιθώρια για να καταλήξει στον τρόπο που έγινε η μετάβαση αυτή και για το πότε τα φίδια με τα πόδια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά. Υπολογίζεται όμως πως αυτό συνέβη περίπου 163-174 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Νέα όμως μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances αναφέρει πως τα απολιθώματα των φιδιών που εντοπίστηκαν πρόσφατα αποδεικνύουν πως τα φίδια διατηρούσαν πίσω πόδια για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Najash rionegrina είναι ένας τύπος του ερπετού αυτού με πίσω άκρα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν άλλα οκτώ κρανία φιδιών, μεταξύ των οποίων είναι και ένα άθικτο, κατά τη διάρκεια μελετών που έκαναν στην Αργεντινή.

Το πλάσμα αυτό διέθετε χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των σαυρών. Χρησιμοποιώντας αξονικό τομογράφο, οι ερπετολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Eδιμβούργου και του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη συνέκριναν τα κρανία σύγχρονων φιδιών και σαυρών με το κρανίο του Dinilysia patagonica, ενός ερπετού μήκους 2 μέτρων που έζησε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια και πιστεύεται ότι έχει στενή συγγένεια με τα σημερινά φίδια.

Η εικόνα αυτού του νεοσσού Gecko παραπέμπει σε ένα ερπετό - φίδι με πόδια
Η εικόνα αυτού του νεοσσού Gecko παραπέμπει σε ένα ερπετό - φίδι με πόδια
ASSOCIATED PRESS

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα οστά του έσω ωτός και ανακάλυψαν μια χαρακτηριστική δομή που υπάρχει τόσο στο D.patagonica όσο και στα σημερινά ερπετά που σκάβουν λαγούμια. Η δομή αυτή απουσίαζε από τα σύγχρονα ερπετά που ζουν στο νερό ή πάνω στο έδαφος.

Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι όλα τα σύγχρονα φίδια κατάγονται από προγόνους που ζούσαν σε λαγούμια -τα σύγχρονα ερπετά που ζουν στο νερό προφανώς έχασαν αυτή τη χαρακτηριστική δομή του έσω αφτιού πολύ αργότερα στην εξέλιξη.

Σημειώνεται πως άλλη μελέτη που είχε δημοσιευτεί πριν από περίπου τέσσερα χρόνια είχε φέρει στο φως το απολίθωμα ενός αρχαίου προγόνου των σύγχρονων φιδιών, το οποίο είχε τέσσερα μικρά ποδαράκια.

Το περίεργο πλάσμα είχε μήκος σχεδόν 20 εκατοστών και τα άκρα του είχαν μήκος τέσσερα χιλιοστά τα μπροστινά («χέρια») και επτά χιλιοστά τα πίσω. Τα τέσσερα πόδια, που είχαν το καθένα πέντε δάχτυλα με μακριά νύχια στις άκρες τους, μάλλον δεν χρησιμοποιούνταν για την κίνηση του ερπετού στο χώμα, αλλά για να κυνηγάει τη λεία του και να σκάβει λαγούμια κάτω από το έδαφος.

(Με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή