ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/02/2018 14:55 EET | Updated 20/02/2018 17:38 EET

Νέα NAVTEX από την Τουρκία δεσμεύει ξανά το «οικόπεδο 3» της Κύπρου. Σύσκεψη στο Προεδρικό και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Λευκωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Τσίπρα

Reuters Photographer / Reuters

Σύσκεψη στο Προεδρικό συγκαλεί το απόγευμα ο Νίκος Αναστασιάδης με θέμα τον χειρισμό των τουρκικών προκλήσεων καθώς η Άγκυρα εξέδωσε και νέα ΝAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ η οποία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή στο οικόπεδο 3 μέχρι και τις 10 Μαρτίου. 


Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 7.15μμ και ο κύπριος πρόεδρος είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία για τη νέα αυτή εξέλιξη με τον έλληνα πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης αύριο, Τετάρτη ο κ.Αναστασιάδης θα προεδρεύσει του Συμβουλίου Αρχηγών που επίσης συγκαλείται, αντί των χωριστών συναντήσεων που είχαν αρχικά  ανακοινωθεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το συμβούλιο θα συνέλθει στις 9.30πμ στο Προεδρικό Μέγαρο. Την ίδια μέρα ο κ.Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση στις 12μμ, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρέσβειρα των ΗΠΑ κ.Κάθλιν Ντόχερτι. 

Η νέα Navtex 

H έκδοση νέας Navtex ήρθε τρία 24ωρα πριν την εκπνοή της προηγούμενης η οποία έληγε στις 22 Φεβρουαρίου στις 12 τα μεσάνυχτα. Η Τουρκία στη νέα Navtex δεσμεύει τις ίδιες περιοχές για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων έως τις 10 Μαρτίου. Αφορά το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ ενώ το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25νμ ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Με πληροφορίες από: Φιλελεύθερο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ