ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/06/2021 18:44 EEST | Updated 09/06/2021 18:54 EEST

Νέα οδική σύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη της Ρόδου

Η νέα χάραξη, έχει συνολικό μήκος περίπου 9 χλμ., όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Eurokinissi
sdv

Σημαντικά νέα για τη Ρόδο, ένα από τα πλέον δημοφιλή και τουριστικά νησιά της χώρας μας. Οι υποδομές παίζουν σημαντικό ρόλο, πρωτίστως για τους κατοίκους και ενισχύουν την οδική ασφάλεια και υπό το πρίσμα αυτό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ευρισκόμενος στα εγκαίνια της νέας γέφυρας Μάκαρη, στη θέση Χαράκι της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου (δόθηκε στην κυκλοφορία, μόλις 18,5 μήνες μετά την κατάρρευση της παλιάς γέφυρας), προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις.

Συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, εξήγγειλε την κατασκευή νέου οδικού άξονα που θα ξεκινά από τον Ισόπεδο Κόμβο του Νοσοκομείου και θα ολοκληρώνεται περίπου μισό χιλιόμετρο μετά τον Ισόπεδο Κόμβο Κρεμαστής. 

Η νέα χάραξη, η λεγόμενη Μεσογειακή Χάραξη, έχει συνολικό μήκος περίπου 9 χλμ. και στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται η κατασκευή πέντε ισόπεδων κόμβων καθώς και παράπλευρου δικτύου συνολικού μήκους περίπου 16 χλμ. για την αποκατάσταση του τοπικού δικτύου.

LEFTERIS DAMIANIDIS
sdv

 

Η νέα οδός θα συνδέεται:

  • Με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νησιού σε τρεις ισόπεδους κόμβους, στις θέσεις Νέο Νοσοκομείο, Κανδήλι και Ιαλυσός
  • Με την πόλη της Ρόδου μέσω του κόμβου του Νέου Νοσοκομείου, με προέκταση της οδού Γεωργίου Σεφέρη
  • Και στο τέλος του οδικού άξονα, με τον ισόπεδο κόμβο Παστίδας της οδού Ακτές ‐ Αεροδρόμιο.

 

Επίσης, ο υπουργός είπε ότι στο τμήμα Αεροδρόμιο –Φαληράκι, από 1+1 λωρίδες που έχει η υφιστάμενη διατομή, θα πάμε στις 2+2 λωρίδες με στηθαίο ασφαλείας στο μέσον. Προβλέπεται, επίσης, η διαπλάτυνση των υφιστάμενων άνω και κάτω διαβάσεων σε ολόκληρο το τμήμα, όπου η χάραξη ακολουθεί την υφιστάμενη οδό.

Ο Κώστας Καραμανλής, ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή είναι ολοκληρωμένες και σε φάση έγκρισης οι μελέτες του υποτμήματος από τον ισόπεδο κόμβο Κανδηλίου έως Αεροδρόμιο, μήκους περίπου 7 χλμ. Έτσι, είναι δυνατή η άμεση δημοπράτηση ενός αυτοτελούς τμήματος του έργου απολύτως λειτουργικού και εξαιρετικά σημαντικού.

Σημείωσε μάλιστα, ότι ήδη έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση δέσμευσης της ζώνης διέλευσης των έργων, με ισχύ έως τον Μάιο του 2022.

Απομένει ο ανασχεδιασμός του τμήματος μετά τον Ισόπεδο Κόμβο Κανδηλίου, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες μελέτες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Περιμετρικής Ρόδου, προκειμένου να υπάρξει λειτουργικότερη σύνδεση με τον αστικό ιστό. Η προτεραιοποίηση αυτή έχει επιβληθεί και από τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου.

Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση του Υπουργείου Υποδομών για χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.