ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/02/2018 07:33 EET | Updated 08/02/2018 07:34 EET

Νέα σειρά διαπραγματεύσεων για τα τελευταία προαπαιτούμενα και την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου

SOOC

Ξεκινούν σε πολιτικό επίπεδο οι προετοιμασίες για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος ώστε να κλείσουν τα πολλά και κρίσιμα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Κυβέρνηση και δανειστές γνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα κινηθούν σε δύο επίπεδα με το ένα να κρίνει την πορεία του άλλου και να καθορίζει την επόμενη ημέρα από την λήξη του τρίτου Μνημονίου.

Σε πρώτο επίπεδο Οικονομικό επιτελείο και επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών θα πρέπει να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των περίπου 88 προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες απομένουν για το οριστικό κλείσιμο του υφιστάμενου προγράμματος. Αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά διαρθρωτικές δράσεις οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, ως «ουρές» δεσμεύσεων οι οποίες έγιναν και στα τρία Μνημόνια αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Ταυτόχρονα οι Θεσμοί θα πρέπει να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης των υπόλοιπων περίπου 15 προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες απομένουν για να κλείσει οριστικά η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση των 6,7 δισ. ευρώ. Ο έλεγχος αναμένεται να γίνει σήμερα καθώς έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG). Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης μεταξύ άλλων θεμάτων θα εξετάσουν και την Ελληνική υπόθεση ώστε να κλείσουν οριστικά την τρίτη αξιολόγηση.

Τα κρίσιμα ραντεβού
Κρισιμότερο όμως από το ραντεβού του EWG, θεωρείται αυτό με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος από σήμερα επισκέπτεται την Ελλάδα μαζί με τον επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ στους Θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο.

Το πρόγραμμα του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί περιλαμβάνει την πρώτη ημέρα της επίσκεψης (την Πέμπτη), συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ακολούθως ομιλία σε δείπνο του Economist με θέμα «Ο κόσμος του 2018».

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Μοσκοβισί θα ενημερώσει τους Έλληνες Βουλευτές σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών στη Βουλή, ενώ για τις 11:00 έχει προγραμματιστεί ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τίτλο «Συμπεράσματα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα».

Νέες διαπραγματεύσεις
Το ταξίδι του Πιερ Μοσκοβισί σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς επαφών με όλες τις πλευρές προκειμένου να ετοιμάσει το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων της τέταρτης αξιολόγησης.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος που απομένει δεν είναι άπλετος και το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, όλες οι πλευρές θέλουν να ξεκινήσουν οι επαφές εντός του Μαρτίου. Το ένα σκέλος των επαφών θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό για την υλοποίηση των τελευταίων προαπαιτούμενων δράσεων τις οποίες θα πρέπει να «υιοθετήσει» η κυβέρνηση.

Το άλλο σκέλος των συζητήσεων όμως αφορά το δεύτερο επίπεδο στο οποίο θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Το πρόγραμμα των επαφών μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών θα πρέπει να φτιαχτεί με δεδομένο ότι ο Απρίλιος ξεκινά με τις εορτές του Ορθόδοξου και του Καθολικού Πάσχα και αμέσως μετά το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα είναι προγραμματισμένη η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των Θεσμών για την επόμενη ημέρα, καθώς το Ταμείο θα πρέπει να καθορίσει τη γραμμή σχετικά με το Ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως μετά την οριστική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι εύκολες καθώς η ατζέντα θα περιλαμβάνει το μηχανισμό ρύθμισης του χρέους, το μοντέλο παρακολούθησης της Ελληνικής Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θέλει να ετοιμάσει η Ελληνική πλευρά, αλλά και την υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων δράσεων του τρίτου Μνημονίου.

Sponsored Post