ΔΙΕΘΝΕΣ
22/11/2019 15:11 EET | Updated 22/11/2019 15:35 EET

Νέα σύγκρουση Τραμπ - Πολεμικού Ναυτικού για τον καταδρομέα που πόζαρε με πτώμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκατέστησε τόσο τον βαθμό ιεραρχίας του Γκάλαγκερ όσο και τον μισθό του.

Sandy Huffaker via Getty Images

Σε αντιπαράθεση βρίσκεται για άλλη μία φορά ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ με την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, για την υπόθεση αποπομπής, του υπαξιωματικού της επίλεκτης ομάδας καταδρομών, από το σώμα (Navy Seal), Εντι Γκάλαγκερ.

Οπως ενημερώθηκε ο Γκάλαγκερ, από τον δικηγόρο του, οι διαδικασίες εις βάρος του θα συνεχιστούν, παρά την ανακοίνωση για το αντίθετο, που έκανε ο Τραμπ.

Με ανάρτηση στο αγαπημένο του μέσο Twitter, ο Αμερικάνος πρόεδρος, επέκρινε τον χειρισμό από μεριάς του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ υποσχέθηκε πως το όνομα του Εντι Γκάλαγκερ θα αποκατασταθεί πλήρως εντός της κοινότητας των Navy Seals.

«Το Ναυτικό ΔΕΝ θα πάρει το διακριτικό της τρίαινας από τον μαχητή και μέλος των NAVY Seals Έντι Γκάλαγκερ. Στην υπόθεση αυτή, έγιναν κακοί χειρισμοί από την αρχή. Γύρισε στα καθήκοντά σου!».

Πρόκειται για την τελευταία παρέμβαση του Τραμπ προς το Ναυτικό των ΗΠΑ στην υπόθεση κατά του 40χρονου Γκάλαγκερ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την ανάκληση του υποβιβασμού στην ιεραρχία του Γκάλαγκερ, και την άμεση αποκατάσταση του, παρά την ποινή που του επέβαλε το Ναυτοδικείο.

Την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκατέστησε τόσο τον βαθμό ιεραρχίας του Γκάλαγκερ όσο και τον μισθό του, δίνοντας του το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί με ολόκληρη το ποσό που προβλέπεται να εισπράξει. Την ίδια στιγμή έδωσε χάρη σε δύο αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

Η απάντηση στην ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, ήρθε από τον υποναύαρχο  Κόλιν Γκριν, με την ανακοίνωση της σύγκλισης πενταμελούς επιτροπής, προκειμένου να επανεξετάσει την υπόθεση ούτως ώστε να καταθέσει το πόρισμα της , αν και κατά πόσο ο Εντι Γκάλαγκερ θα πρέπει να αποταχθεί ή όχι από τους Navy Seals.

Σύμφωνα με την αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Ταμάρα Λόρενς, ο Γκάλαγκερ, στον οποίο έχει καταλογιστεί η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του στο Ιράκ το 2017, θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του «Trident Review Board», προκειμένου να αποφασιστεί αν διατηρεί τα προσόντα παραμονής εντός των ειδικών δυνάμεων.

Η ίδια δήλωσε στο Reuters ότι τρεις από τους διοικητές του Γκάλαγκερ βρίσκονται αντιμέτωποι με παρόμοιες ακροάσεις, προκειμένου να αποφασιστεί αν μπορούν να παραμείνουν στην κοινότητα των Navy Seals.

Ο παρασημοφορημένος  υπαξιωματικός του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού, Εντουαρντ (Εντι) Γκάλαγκερ,  κατηγορήθηκε για τον φόνο ενός τραυματισμένου μαχητή του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση, τον οποίο μαχαίρωσε στον λαιμό. Στην συνέχεια συγκέντρωσε τους στρατιώτες που ήταν παρόντες στο συμβάν για να τραβήξουν φωτογραφία γύρω από το πτώμα του νεαρού.

Επίσης κατηγορήθηκε για την απόπειρα δολοφονίας δύο αμάχων, μίας μαθήτριας και ενός ηλικιωμένου, τους οποίους πυροβόλησε από θέση ελεύθερου σκοπευτή, στην Μοσούλη το 2017, όταν αμερικανικά στρατεύματα βοηθούσαν τον ιρακινό στρατό να ανακαταλάβει από το Ισλαμικό Κράτος, τις συνοικίες της πόλης.

Από την μεριά του ο Εντι Γκάλαγκερ, αναγνώρισε πως ήταν λάθος του να βγάλει σέλφι με το πτώμα του νεαρού μαχητή μαζί με άλλους στρατιωτικούς και επισήμανε πως οι κατηγορίες εναντίον του ήταν κατασκευασμένες από δυσαρεστημένους και άπειρους υφιστάμενους του, οι οποίοι διαφωνούσαν με το ύφος και τις μεθόδους που ηγείτο της διμοιρίας του.

Τέλος θα πρέπει να να αναφερθεί πως επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν λόγο για ενέργειες από μέρους του, που υπονομεύουν την στρατιωτική δικαιοσύνη ενώ παράλληλα στέλνουν το λάθος μήνυμα, πως οι βιαιοπραγίες στο πεδίο της μάχης είναι αποδεκτές.

 

Πηγή: Reuters

 

Sponsored Post