Νέα γεώτρηση του «Γιαβούζ» ανακοίνωσε η Άγκυρα - Πυρά από ΕΕ και ΥΠΕΞ

«Αν βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο "8" θα το μοιραστούμε», λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Murad Sezer / Reuters

Το γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκινά τρίτη γεώτρηση στα ανοικτά της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση κατά της Ε.Ε. για τη στάση που κρατά απέναντι στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το σκάφος γεώτρησης Yavuz, στο πλαίσιο των αδειών που παραχωρήθηκαν θα πραγματοποιήσει τις τρίτες δραστηριότητες γεώτρησης στο νότο της νησιωτικής άδειας “G” μεταφέρθηκε στο πεδίο.

Ως συνιδιοκτήτης του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι. Εάν βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και τα δύο μέρη θα μοιραστούν μαζί τα έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση που υπέβαλαν οι τουρκοκυπριακές αρχές για την δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων στις 13 Ιουλίου 2019 εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση.

Η Ε.Ε. σιωπά από το 2003, για την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους σε οποιαδήποτε δήλωσή της και αγνόησε τα δικαιώματά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει καταρχάς να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα με το πρόσχημα της αλληλεγγύης ενότητας.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νότο του νησιού, μέχρι αυτά να διασφαλιστούν στους φυσικούς πόρους του νησιού και να δημιουργηθεί μηχανισμός συνεργασίας στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019».

ΥΠΕΞ για νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση στην Κύπρο

Την απερίφραστη καταδίκη του για την ανακοίνωση παράνομης γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, διαμηνύει εκ νέου πως οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

Επισημαίνει πως δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες και σημειώνει περαιτέρω πως εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

Προειδοποιήσεις από την ΕΕ

Από τη πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου, πριν από τη σημερινή έναρξη της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.

«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Σάββατο.

«Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι′ αυτό.

Η ΕΕ είναι σε θέση να αποφασίσει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ′ αυτές τις δραστηριότητες».

Ένας κατάλογος ετοιμάζεται και μπορεί να συζητηθεί στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις θα αφορούν απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον θα απαγορευθεί ο δανεισμός κεφαλαίων σε πρόσωπα και σε οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου, απέρριψε τα «τελεσίγραφα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε πως η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους, και πως θα μπορούσε να τους ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη.

Δημοφιλή