ΔΙΕΘΝΕΣ
13/07/2021 10:56 EEST | Updated 13/07/2021 11:15 EEST

Νέα Ζηλανδία: Μωρό όρκα έχασε το κοπάδι της και εξόκειλε στα αβαθή

Εντοπίστηκε πάνω σε βράχια από δύο νεαρούς έχοντας υποστεί μικροτραυματισμούς.

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ενός μωρού όρκα έχει στηθεί κοντά στην πόλη Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας, όταν έχασε τον προσανατολισμός του και εξόκειλε στα αβαθή.

Ομάδες διάσωσης από το τμήμα Προστασίας Άγριας Φύσης, συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό εγχείρημα αναζήτησης του κοπαδιού στο οποίο ανήκει η μικρή όρκα έχοντας να αντιμετωπίσουν τις πολικές θερμοκρασίες της θάλασσας.

Οι πρώτοι που είδαν το θηλαστικό ήταν δύο νεαρούς που το εντόπισαν πάνω σε βράχια, κοντά στο Πλίμερτον, έχοντας υποστεί μικροτραυματισμούς.

Οι διασώστες δημιούργησαν ένα τεχνητό φράγμα γύρω από την όρκα έως ότου μπορέσουν να βρούν το κοπάδι στο οποίο ανήκει προκειμένου στην συνέχεια να την οδηγήσουν εκεί. Δυστυχώς μέχρι στιγμής κάθε προσπάθεια εντοπισμού έχει αποβεί άκαρπη.

Η τοπική φυλή Ενγκάτι Τόα (Ngāti Toa) σε εκδήλωση που τελέστηκε την Τρίτη, χάρισε το όνομα Τόα στο ικρό θηλαστικό, που στην διάλεκτο τους σημαίνει «δυνατός» ή «γενναίος».

Η ιδρητής της οργάνωσης Orca Research Trust, Δρ. Ίνγκριντ Βάισερ, σχολιάζοντας το περιστατικό είπε ότι «Οι όρκες ταξιδεύουν μεταξύ 100 και 150 χιλιομέτρων την ημέρα, αλλά δεν πηγαίνουν σε ευθεία γραμμή. Θα μπορούσαν να γυρίσουν και να επιστρέψουν εδώ αύριο. Απλώς δεν το γνωρίζουμε».

Στην προσπάθεια για την αναζήτηση της οικογένειας της συμμετέχουν εκατοντάδες πολίτες του Ουέλιγκτον.

Σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες τότε θα πρέπει να εντοπιστεί κάποιο άλλο κοπάδι και να το οδηγήσουν στην νέα του οικογένεια. Όπως εξηγεί η Δρ. Ινγκριντ Βάισερ, «Οι μητέρες Όρκες είναι γνωστό ότι υιοθετούν μωρά που δεν είναι δικά τους, αρκεί να θηλάζουν».

 

Πηγή: The Guardian