CULTURE
20/09/2019 16:41 EEST

Νύχτες Πρεμιέρας: Η λαμπερή τελετή έναρξης με τα «Παράσιτα» και οι εκπλήξεις

Ανοιξε ξανά ο ιστορικός κινηματογράφος Αττικόν.

Στιμγιότυπο από την τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Νύχτες Πρεμιέρας.

Με την - βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα - ταινία «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-Χο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η τελετή έναρξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο ΠΑΛΛΑΣ. Λίγο πριν την προβολή της ταινίας ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Λουκάς Κατσίκας και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, απηύθυναν χαιρετισμό στο κοινό και μίλησαν για το φετινό φεστιβάλ και τον κινηματογράφο γενικότερα. 

Ο κος Κατσίκας επιφύλασσε μια συγκινητική έκπληξη στο κοινό της τελετής. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ τα φώτα του ΠΑΛΛΑΣ έσβησαν και η οθόνη φωτίστηκε. Πλάνα από τον εσωτερικό χώρο ενός πολύ γνώριμου και αγαπημένου στους Αθηναίους αρχιτεκτονικού κομψοτεχνήματος εμφανίστηκαν.

Ο κος Κατσίκας χαιρέτισε τους θεατές από τον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ και ανέφερε:

«Βρισκόμαστε στον χώρο όπου πριν 25 χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η πρώτη προβολή του Φεστιβάλ για κοινό έγινε στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη προβολή στο ΑΤΤΙΚΟΝ έγινε το αμέσως επόμενο απόγευμα. Για τα επόμενα 17 χρόνια οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι της Αθήνας στάθηκαν μεγαλοπρεπώς η έδρα μας, το αρχηγείο μας, η περηφάνια μας, το στολίδι μας. Κι έπειτα, τον Φεβρουάριο του 2012, το Φεστιβάλ μας και η πόλη μας τους στερήθηκαν, βίαια και άδικα.

Απόψε, στην έναρξη του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δεν μπορούμε για ακόμη μια χρονιά να είμαστε εκεί. Απόψε η σκέψη μας βρίσκεται ξανά στις πολυαγαπημένες μας αίθουσες. Απόψε, ας ευχηθούμε όλοι μαζί εμείς στο Φεστιβάλ και εσείς, οι αναρίθμητοι κινηματογραφόφιλοι της πόλης, να επιστρέψουμε σύντομα ξανά πίσω στο «σπίτι» μας. Για να βρει και πάλι η Αθήνα τις αγαπημένες της αίθουσες». 

Το κοινό ανταποκρίθηκε με ένα φορτισμένο και θερμό χειροκρότημα.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνέχισε επισημαίνοντας πως «σημαντικότατος αρωγός όλα αυτά τα χρόνια στη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας υπήρξε ο Δήμος Αθηναίων» και κάλεσε κοντά του στη σκηνή τον Δήμαρχο Αθηναίων, κο Μπακογιάννη, «ο οποίος μας τιμά απόψε με την παρουσία του» για να απευθύνει έναν χαιρετισμό και να κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ.

Ioannis Stefanidis
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για την αγάπη του για τον κινηματογράφο, την αξία του ως «βιωματική εμπειρία που μας ενώνει όλους» και τη σημασία των Νυχτών Πρεμιέρας για την πολιτιστική ιστορία της πόλης, ως ορόσημου, «ενός Φεστιβάλ που ξεκίνησε ως Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αθήνα και πλέον εξελίχθηκε ως Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας», με ευρωπαϊκή εμβέλεια και σπουδαία πολιτιστική συμβολή. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του και πριν κηρύξει επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ ευχήθηκε με τη σειρά του αλλά και δεσμεύτηκε ως Δήμαρχος να «βάλουμε όλοι μαζί ένα στοίχημα να ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ και να πάμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε αυτή τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου».

Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αναφέρθηκε εκ νέου στο Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», που εγκαινιάστηκε φέτος και «φέρει το όνομα του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα» και το οποίο θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για την πρώτη αυτή χρονιά, με το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» θα τιμηθούν οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Thalia Galanopoulou
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Τέλος, ο κος Κατσίκας διάβασε στο κοινό μια παράκληση του σκηνοθέτη της ταινίας έναρξης «Παράσιτα», Μπονγκ Τζουν-Χο για την αποφυγή σπόιλερ και ευχήθηκε καλό επετειακό Φεστιβάλ, γεμάτες αίθουσες και άλλα 25 και πολλά ακόμη χρόνια γεμάτα σινεμά.

Η προβολή της ταινίας «Παράσιτα» πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση της Seven Films.

Sponsored Post